Ceremonia de depunere a juramantului de presedinte de catre Barack Obama este insotita de masuri de securitate fara precedent care au transformat capitala Washington intr-un oras aflat parca sub asediu.In districtul Columbia a fost declarata starea de urgenta, traficul aerian este complet interzis in zona iar circulatia rutiera va fi aproape paralizata in centrul capitalei federale. Zeci de mii de politisti si militari se vor afla pe strazile din Washington. Securitatea a fost intarita la New York si in alte mari orase.

Presedintele George W. Bush a declarat stare de urgenta in Districtul Columbia pentru ziua de marti, decizie care permite autoritatilor locale sa acceseze fonduri federale suplimentare, in afara celor 15 milioane de dolari rezervate deja evenimentului. Primarul Adrian M. Fenty a solicitat declararea starii de urgenta afirmand ca numarul mare de vizitatori ce vor fi prezenti depaseste capacitatea autoritatilor locale de a asigura ordinea.

Peste 60 de agentii locale, statale si federale participa la operatiunile de securitate, numai cei de la FBI avand peste 1.000 de agenti pe teren. La aceastia se adauga 7.500 de soldati, 10.000 de membri ai Garzii Nationale si 25.000 de ofiteri din alte agentii.

Mii de politisti vor patrula pe strazi, agentii Secret Service vor perchezitiona fiecare participant, echipe antiteroriste au fost desfasurate deja pe strazile din DC, iar zeci de avioane militare si elicoptere vor fi pregatite sa intervina. Pe raul Potomac vor patrula barci cu personal militar, care va avea la dispozitie inclusiv rachete sol-aer pentru a raspunde unui posibil atac.

Autoritatile s-au pregatit sa faca fata unor posibile atacuri chimice sau biologice. Vor exista detectoare de radiatii, detectoare de metale si zeci de camere video de supraveghere. In cursul noptii de luni spre marti, autoritatile din Virginia au inchis podurile care fac legatura cu Washington, lucru care este o premiera pentru ceremoniile de investitura ale unui presedinte.

Secretarul apararii Robert Gates va lipsi de la ceremonia de investitura si se va afla intr-o locatie secreta, el fiind "succesorul desemnat" in cazul producerii unei "catastrofe". Gates va fi gata sa preia puterea.

FBI supravegheaza deja de cateva luni gruparile de supremasisti albi, pentru a preveni orice incident.

La randul sau, Departamentul Securitatii Interne a desemnat aceasta zi drept "un eveniment national de securitate zero". Masurile de paza au fost intarite la Boston, Chicago, Los Angeles si in alte mari orase americane.

La New York, un numar suplimentar de politisti vor patrula pe strazi, in metrou si in zona obiectivelor federale. De asemenea, echipe antiteroriste Hercule se vor afla in Times Square si in Harlem, unde ceremonia va putea fi urmarita pe ecrane uriase.

"Fiara" lui Obama

Presedintele ales se deplaseaza la ceremonia de investitura de la Washington intr-o limuzina blindata Cadillac, avand placute de inmatriculare cu inscriptia "44", referire la faptul ca Obama este cel de-al 44-lea lider de la Casa Alba.

Cei de la General Motors au produs doua limuzine identice, una fiind folosita pentru a deruta eventualii agresori.

Masina a fost denumita "Beast" (Fiara) de cei din Servicul Secret si este considerata a fi cea mai sigura limuzina din lume. Ea a fost realizata atat sa-i asigure confortul presedintelui american, dar si sa-l protejeze in cazul unor incidente.