Marti, 20 ianuarie, este ziua istorica in care Barack Obama va jura pe aceeasi biblie ca modelul sau, presedintele Abraham Lincoln.

Va fi pentru prima data din 1861, cand va fi utilizata aceasta Biblie cu legatura aurita si coperti de catifea bordo. Constitutia americana nu cere depunerea juramantului pe Biblie, dar presedintii americani utilizeaza in mod traditional cartea sfantă ca simbol al inceperii mandatului lor.

Astfel, Obama va deveni primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite, dupa ce va jura pe biblie in fata a doua milioane de persoane adunate, in pofida frigului, pe marea esplanada din fata Capitoliului, scrie presa internationala.

Al 44-lea presedinte ales pentru Casa Alba va rosti apoi un discurs de investitura la care analistii se asteapta sa fie scurt, dar marcant, avand in vedere talentul de orator al lui Obama.

Insotit de sotia sa Michelle si de fiicele lor, Malia si Sasha, noul presedinte si cei 200 de invitati ai lor vor lua un dejun al carui meniu era preferat de modelul politic al lui Obama: mancare de crustacee si fazan.

Dupa ce il va conduce pe predecesorul sau George W. Bush la elicopter, noul presedinte va participa la o defilare pana la Casa Alba, un parcus de 2,7 km. intre Capitoliu si viitoarea sa resedinta, insotit de o impresioanta fanfara.

Pentru acesta zi istorica au fost desfasurate dispozitive de securitate fara precedent: peste 12.000 de militari, politisti si patrule aeriene.

Cuplul prezidential va incheia aceasta zi in pasi de dans. Nu mai putin de 10 baluri oficiale de toate genurile sunt programate in cinstea noului presedinte la care acesta este invitat de onoare: de la balul tinerilor si cel al militarilor si pana la cel al locuitorilor din Washington.

Ca si alegerea sa in 4 noiembrie 2008, investitura lui Barack Obama va starni entuziasmul intregii planete, presa din toate colturile lumii relatad marti, pas cu pas, despre ziua cea mare a Statelor Unite.