Zimbabwe va pune in curand in circulatie bancnota de 100.000.000.000.000 de dolari zimbabweni (zim dollar), incercand sa stopeze astfel criza de lichiditati care a lovit tara, pe fondul crizei economice, scrie cotidianul local The Herald, citat de Dan Popa.

"Pentru a ne asigura ca cetatenii pot sa aiba acces la banii pe care ii au la banci, Banca centrala a decis sa tipareasca aceasta bancnota, care va intra progresiv in circulatie", scrie cotidianul citat.

Respectiva bancnota era, la cursul de azi dimineata, echivalentul a 30 de dolari americani pe piata neagra, unde au loc majoritatea schimburilor valutare.

Ultimele cifre oficiale evaluau inflatia la 231 milioane la suta in iulie 2008, desi economistii din Harare vorbesc chiar de o inflatie de 89,7 triliarde (21 de zerouri).

Saptamana trecuta, Banca centrala introdusese pe piata bancnitotele de 10, 20 si 50 de miliarde de zim dolari, dar acestea s-au devalorizat in doar cateva zile.

Economia locala, odata considerata modelul regiunii, a ajuns la pamant. Somajul a atins 80%, iar speranta de viata a coborat la 36 de ani.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.