Biletele gratuite la ceremonia de investire in functie a presedintelui SUA, Barack Obama, se vand pe piata neagra cu sume de pana la 500 de dolari. Aceasta in ciuda faptului ca oficialii au anuntat ca vor confisca aceste bilete iar spectatorii prezenti la evenimentul de pe 20 ianuarie din Washington vor fi legitimati de catre Serviciul Secret.

Potrivit celor de la Politico, sute de bilete la ceremonia din capitala federala sunt vandute pe site-ul Craigslist cu 500 de dolari si chiar mai mult. Multe dintre aceste bilete sunt oferite la vanzare de angajati ai Congresului dar si de persoane din Administratia Obama.

Joint Congressional Committee on Inaugural Ceremonies a pus la dispozitie 240.000 de bilete gratuite pentru cei care doresc sa urmareasca evenimentul. Cele mai multe dintre bilete revin membrilor Congresului, care le distribuie prietenilor, sponsorilor si aliatilor politici. Alte bilete au fost distribuite prin loterii desfasurate online.

Politico a publicat si cateva dintre motivele pentru care unii isi vand biletele. "Prefer sa nu fiu in preajma catorva mii de oameni cu ochii in lacrimi care cred ca au o experienta spirituala pentru ca Salvatorul le vorbeste", a declarat un student din Utah, in timp ce Kathy Tanner, din Florida, a afirmat ca vinde doua bilete pentru a-si putea plati camera de hotel la Washington.

Blogul american citeaza si cazul unui vanzator care afirma ca, pentru ca operatiunea sa fie legala, vinde un exemplar din ziarul Washington Post pentru 500 de dolari, iar printre filele acestuia va pune doua bilete la ceremonia de pe 20 ianuarie.

Senatoarea Dianne Feinstein (California) a initiat o lege care interzice vanzarea biletelor.