Primaria Budapestei a interzis duminica circulatia a jumatate dintre autovehicule, din cauza nivelului ridicat de poluare dupa utilizarea masiva a pacurei de catre marii consumatori industriali privati de gazele naturale rusesti, anunta AFP.

"Alerta de poluare a fost instaurata la Budapesta duminica, incepand cu ora 11,00 (10,00 GMT)", a declarat primarul Budapestei, Gabor Demszky.

"Masinile cu numere de inmatriculare impare vor putea circula in zilele impare, asa cum este cazul astazi, iar masinile ale caror numere de inmatriculare se termina cu o cifra para vor circula in zilele pare", a adaugat el, subliniind insa ca toate masinile vor putea circula in zonele periferice ale capitalei.

Ungaria, care produce noua milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, a compensat oprirea livrarilor de gaze naturale rusesti apeland la rezerve si la combustibili alternativi precum pacura.

Cu toate acestea, Ungaria aprovizioneaza cu gaze Serbia, Bosnia si Croatia, tari care au fost afectate mult mai dur de intreruperea livrarilor rusesti de gaze naturale.