Printul Harry, al treilea in ordinea succesiunii la Coroana britanica, este din nou in centrul unei polemici, de data aceasta cu tenta rasista. O inregistrare video il prezinta pe tanarul print, in varsta de 24 de ani, calificand un militar drept "micul nostru prieten Paki" iar pe altul "raghead" - cap invelit in turban, un termen rasist, ofensator, care desemneaza arabii, relateaza AFP.

Inregistrarea, obtinuta de saptamanalul News of the World, apare la patru ani dupa ce o alta publicatie a prezentat fotografii cu printul Harry deghizat in nazist, arborand o zvastica, la o petrecere.

Imaginile au fost filmate chiar de Harry, in 2006, in timp ce era ridicat la gradul de ofiter.

Adresandu-se unui ofiter de origine asiatica, el spune" "Ah, micul nostru prieten Paki, Ahmed". "Paki" este un termen peiorativ folosit pentru desemnarea indienilor si a pakistanezilor, fosti supusi ai imperiului britanic.

A doua remarca este facuta in timpul unui exercitiu. Si de aceasta fata, printul se afla in spatele camerei, iar cand vede unul dintre camarazii sai purtand o panza de camuflaj in jurul capului, Harry remarca: “F*** me, you look like a raghead".

Familia regala si-a cerut scuze public, subliniind ca printul a folosit termenul "Paki" "fara premeditare, drept porecla pentru un membru foarte apreciat al unitatii sale", asigurand, totodata, ca "sub nicio forma nu a vrut sa-si insulte prietenul".

"Printul Harry intelege perfect cat de insultator poate fi acest termen si ii pare extrem de rau daca in acest fel a facut cuiva rau", explica familia regala, intr-un comunicat.

Harry a luptat 10 saptamani in Afganistan, de la sfarsitul anului 2007, dar a fost retras de pe front din ratiuni de securitate. In prezent, el este locotenent si urmeaza sa inceapa in curand un curs de pilot de elicopter.

Organismul care se ocupa de supravegherea discriminarii in Marea Britanie a calificat aceste afirmatii drept "deranjante" si a cerut ministerului Apararii sa declanseze o ancheta.