Iranul este o amenintare reala pentru Statele Unite, a declarat vineri presedintele ales al SUA, reafirmandu-si insa vointa de a recurge la diplomatie in confruntarea cu Teheranul, transmite AFP.

"Am mai spus si in trecut, in timpul campaniei electorale, Iranul este o amenintare reala pentru securitatea nationala a Statelor Unite", a afirmat Obama, in cadrul unei conferinte de presa in care i-a prezentat pe noii sefi ai Serviciului national de informatii si CIA.

"Dar, de asemenea, am subliniat ca trebuie sa fim pregatiti sa recurgem la diplomatie pentru a ne atinge obiectivele in materie de securitate nationala", a adaugat presedintele ales, care va fi investit in functie in 20 ianuarie.

"Echipa insarcinata cu probleme de securitate nationala corespunde, cred, acestei abordari practice, pragmatice a politicii externe", a adaugat Barack Obama, promitand sa faca publica politica SUA fata de Iran imediat ce aceasta va fi definitivata.

Obama: Statele Unite nu vor tortura pe nimeni in mandatul meu

Pe de alta parte, Barack Obama s-a angajat sa respecte prevederile conventiilor de la Geneva si a promis ca administratia sa nu va face apel la tortura.

"Am fost destul de clar in campanie, precum si in perioada de tranzitie: sub administratia mea, SUA nu vor tortura pe nimeni, vom respecta conventiile de la Geneva", a subliniat el.