La Moscova, presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat conditiile reluarii livrarilor de gaze. Liderul rus a afirmat ca tara sa va relua exporturile de gaze numai daca Ucraina isi va plati imediat datoriile acumulate si va inceta sa mai impiedice tranzitul gazelor catre Europa, anunta Rador.

Potrivit Serviciului de presa al Kremlinului, Dmitri Medvedev a declarat ca Rusia va relua livrarile catre Europa prin Ucraina numai dupa infiintarea unui mecanism de monitorizare format din reprezentantii Gazprom, ai Companiei Naftogaz Ucraina si ai autoritatilor ruse si ucrainene.

Liderul de la Kremlin a sustinut din nou ca gazele rusesti nu ajung in Europa din cauza insusirii lor de catre Ucraina. Referindu-se la pretul gazelor pentru Ucraina, Dmitri Medvedev a spus ca acesta trebuie sa fie pretul pietei europene.

Gazprom cere Ucrainei sa plateasca 450 dolari/1.000 de metri cubi de gaze, fata de 179,50 dolari/1.000 de metri cubi, cat a platit in 2008. Livrarile de gaze rusesti catre Ucraina au fost sistate la 1 ianuarie.