Bulgaria, Slovacia si Bosnia sunt tarile cel mai puternic afectate de oprirea aprovizionarii cu gaze rusesti, in conditiile in care aceste state depind in cvasi-totalitate de importurile rusesti. In Sofia, a fost oprit iluminatul de sarbatori si caldura in mijloacele de transport in comun, iar in Bosnia o treime din populatia capitalei Sarajevo a petrecut noaptea in frig. Atat Bulgaria, cat si Ungaria au decis limitarea consumului de gaze pentru agentii economici, relateaza agentiile internationale de presa.

Bosnia:

Locuitorii din Sarajevo, puternic afectati de oprirea livrarilor de gaze, au petrecut noaptea in frig, la o temperatura de minus 10 grade, iar oficialii bosniaci vorbesc deja despre un posibil dezastru umanitar.

"Am suferit de frig toata noaptea. A fost oribil, a fost ca in perioada razboiului", se plange Suada Salispahic, care traieste in Sarajevo. Ea se gandeste sa repuna in functiune soba, asa cum a facut in timpul razboiului din 1992-95, cand a fost oprita aprovizionarea cu gaze si electricitate, dar ii este teama ca nu mai gaseste lemne.

Bosnia importa toate gazele naturale din Rusia, iar situatia este deosebit de dificila, in conditiile in care majoritatea locuintelor sunt incalzite cu gaze naturale.

"Daca aceasta situatie continua, risca sa se transforme intr-un adevarat dezastru umanitar", a avertizat Almir Becarevic, directorul companiei nationale de gaze. "Oamenii ar putea muri de frig, in conditiile in care, incepand de joi, se anunta temperaturi foarte scazute", a adaugat el.

Sistemul municipal de incalzire utilizeaza, de marti, combustibili alternativi, precum pacura, astfel incat 42.000 de locuinte au putut fi incalzite.

Alte 72.507 locuinte au ramas insa fara niciun pic de caldura, iar o treime din populatia orasului si-a petrecut noaptea in frig.

Bulgaria impune restrictii intreprinderilor

Guvernul bulgar a impus miercuri restrictii marilor consumatori in ceea ce priveste consumul de gaze naturale, dupa ce rusii au sistat livrarile catre Balcani, a anuntat ministrul economiei si energiei, Petar Dimitrov, citat de AFP.

"Intreprinderile si-au redus deja consumul de la ora 4:00 GMT. Dupa reducerile efectuate, consumul tarii se cifra, miercuri dimineata, la 5,7 milioane metri cubi", a precizat el.

"Acest nivel va putea fi asigurat timp de o saptamana gratie rezervelor din unicul depozit de gaze de la Chiren si a cantitatilor aflate in sistemul de distributie inainte de oprirea livrarilor", a mai spus ministrul.

Populatia a fost rugata sa economiseasca energia electrica pentru a nu pune in pericol functionarea sistemului.

Ungaria impune noi restrictii la consumul de gaze

Ungaria a impus miercuri noi restrictii pentru aprovizionarea intreprinderilor cu gaze naturale, a anuntat FGSZ, o filiala a grupului energetic MOL.

Livrarile de gaze rusesti spre Ungaria, via Ucraina, au fost sistate total incepand de marti, ora 14:30 GMT.

"Pentru a creste siguranta aprovizionarii, in special pentru consumatorii protejati, a populatiei si a localitatilor, FGSZ a ordonat, incepand cu ora 7:00 GMT, executarea nivelului II al listei de restrictii", a precizat compania.

Aceste restrictii vizeaza marii consumatori industriali si agricoli al caror consum nu depaseste nivelul de 2.500 metri cubi pe ora.

Marti seara, FGSZ instaurase deja nivelul I, respectiv o limitare de patru ore pentru cei mai mari consumatori industriali si agricoli, care consuma peste 2.500 m3/ora.

Macedonia

Aprovizionarea cu gaze rusesti a fost total sistata, dar "nu vor fi probleme serioase, in conditiile in care Macedonia nu utilizeaza decat foarte putine gaze", a precizat ministrul economiei, Fatmir Besimi. El a admis insa ca, "pe termen lung, Macedonia ar putea avea probleme".

Macedonia consuma circa 170 de milioane metri cubi de gaze anual. 26 de intreprinderi utilizeaza gaze naturale, in principal in metalurgie, industria alimentara si centralele termice.

Serbia

Directorul companiei publice de transport a gazelor, Dusan Bajatovic, a cerut societatilor comerciale sa renunte, pe cat posibil, la consumul de gaze naturale. Tara este confruntata cu o situatie de exceptie "al carui sfarsit nu il vedem inca si care s-ar putea chiar agrava", a avertizat el.

Bajatovic a precizat ca Serbia dispune de rezerve suficiente de combustibil pentru moment, iar compania sarba de electricitate lucreaza la capacitate maxima.

Croatia

Este prima tara din Balcani care a anuntat, marti, intreruperea livrarilor. Autoritatile croate au precizat ca vor impune restrictii marilor consumatori industriali, oferind insa asigurari ca gospodariile, spitalele, scolile si celelalte institutii publice nu vor fi afectate, pe termen scurt.

Croatia produce circa 60% din necesarul de gaz si importa 40% din Rusia.

Pe de alta parte, Albania, Muntenegru si Kosovo nu sunt legate la gazoductele internationale si se bazeaza pe electricitate ca principala sursa de energie.