Proiectilele trase de tancuri israeliene au ucis cel putin 40 palestinieni in apropierea unei scoli aflata sub patronajul ONU, in Fasia Gaza, transmite Reuters, citand surse medicale si martori. Potrivit informatiilor, doua proiectile au explodat in apropierea scolii, iar cei aflati in cladire si in apropierea acesteia au fost loviti de schije.

Mai multe zeci de persoane au fost ranite in urma atacului produs la scoala al-Falluj din tabara de refugiati Jabaliya. Printre cei ucisi se afla si copii, sustin martorii, care au afirmat ca scoala era folosita ca adapost de palestinieni.

Un purtator de cuvant al armatei israeliene a declarat ca verifica informatiile.

In cursul diminetii de marti, un atac aerian israelian a provocat moartea a trei persoane la o alta scoala aflata sub administrarea ONU.

Oficiali medicali din Gaza au declarat ca peste 598 de palestinieni au fost ucisi de la debutul operatiunii israeliene, la 27 decembrie. Israelul afirma ca operatiunile militare au fost declansate cu scopul de a pune capat atacurilor cu rachete lansate de militantii Hamas.

Israelul a parasit Gaza in 2005, dupa 38 de ani, insa retragerea nu a dus la imbunatatirea relatiilor cu palestinienii din teritorii, asa cum sperau oficialii din Israel. Militantii palestinieni au lansat de-atunci mai multe atacuri impotriva comunitatilor israeliene aflate la frontiera cu Gaza, iar Israelul a raspuns prin operatiuni militare.

Ministerul israelian de Externe sustine ca, intre 2000 si 2004, Hamas a ucis aproape 400 de israelieni si a ranit peste 2000 in 425 de atacuri.

De asemenea, militantii au tras peste 3000 de rachete Qassam spre Israel intre 2001 si mai 2008, lansand si 2500 de atacuri cu mortiere. 19 israelieni au fost ucisi in 2008 in urma atacurilor cu rachete ale Hamas.