Amal Abusrour are 36 de ani si este din Bethlehem, dintr-o familie musulmana. De cativa ani se specializeaza la universitati din Statele Unite si Europa in studii de pace si rezolvarea conflictelor. Actualmente conduce o teza de cercetare la departamentul de Studii de razboi al King's College din Londra. Nu si-a inchipuit insa ca scenariile ei de pe hartie vor fi, intr-un mod dramatic, depasite de realitate atat de repede.

Rep: Amal, conduci o teza de cercetare despre conflictul dintre israelieni si palestinieni. Cum percepi ce se intampla acum in Gaza?

Amal Abusrour: Cred ca Israelul are dreptul sa se apere si sa ofere natiunii sale securitate si pace. Dar asta nu ar fi trebuit sa fie cu pretul vietii altora. Daca Israelul are ceva de impartit cu Hamas, ar trebui sa discute cu liderii Hamas pentru a avea o intelegere astfel incat sa rezolve situatia la nivel politic. Sa tintesti civili, copii, batrani, nu este o solutie. Sutele de oameni care au fost omorati nu au nimic de-a face cu conflictul politic dintre Israel si Hamas.

Rep: Hamas a fost cel care a provocat Israelul…

A.A:. Este adevarat. In orice caz, in ultimul an Hamas a respectat acordul de incetare a focului si poate ca l-a incalcat pe 10 decembrie pentru ca nu s-a inregistrat nici un progres cu Israelul. Situatia in care sunt pusi oamenii in Gaza, carora li se refuza dreptul sa aiba acces la mancare, electricitate si caldura nu este o solutie. Intr-o astfel de situatie nu poti astepta de la oameni sa se gandeasca la pace. Nu ii poti cere unui om infometat sa se gandeasca la pace sau la libertate. Prima grija a lui va fi sa isi salveze familia de la infometare.

Rep: Dar nu trimitand rachete, Hamas isi va putea salva poporul de la infometare.

A.A: Sigur ca nu. Dar asa numitele “rachete” sunt ceva artizanal, nu se compara cu cele israeliene. Nu sunt de acord cu ce a facut Hamas, incalcand armistitiul. Dar chiar si asa, cati israelieni au omorat rachetele Hamas? Hamas a incalcat armistitiul dupa mai bine de un an cat l-a respectat. Israelul a impus si mai multe pedepse colective palestinienilor. Sa va dau doar un exemplu: stiati ca in perioada recoltei de masline Israelul inchide granitele?

Rep: De ce?

A.A: Pentru ca palestinienii sa nu poata iesi din tara sa isi vanda recolta in tarile vecine. Asa incat, recoltele se strica in curtile oamenilor. Asa se intampla si cu alte culturi. Nu putem exporta.

Rep: Ce alte “pedepse colective” aplica Israelul palestinienilor?

A.A: Pedepse economice, sociale, medicale. Nu putem merge la doctor in afara granitelor, nu vin ajutoare economice. Cei mai multi palestinieni au trebuit sa renunte la studii pentru ca granitele fiind inchise nu mai pot pleca la scoala.

Rep: Granita cu Israelul. Dar celelalte?

A.A: Toate granitele noastre sunt controlate de Israel. Deci, practic, suntem prinsi ca intr-o capcana.

Rep: Tu nu traiesti in Gaza ci in Ramallah, in West Bank. Cum resimtiti voi conflictul cu Israelul?

A.A:Traim o viata de populatie aflata sub ocupatie israeliana.

Rep: Cum asa?

A.A: Peste tot sunt soldati israelieni si puncte de control. Daca unui soldat israelian i se pare ceva suspect, te opreste pe strada sau intra peste tine in casa si te controleaza. Intre Bethlehem, orasul unde locuiesc parintii mei si Ramallah, orasul unde lucrez eu, sunt 30 de km. O distanta pe care as putea sa o strabat zilnic cu masina in jumatate de ora. In realitate, pentru ca trebuie sa trec prin mai multe puncte de control israelian, parcurg aceasta distanta in aproape 4 ore.

Rep: Cum se construieste zidul dintre Israel si West Bank?

A.A: Toti palestinienii stau cu frica in san zi si noapte ca nu cumva Israelul sa decida sa construiasca zidul peste terenul lor.

Rep: Si cum se intampla? Cu cat timp va anunta inainte? Primiti despagubiri?

A.A. Nu. Nu primim nici o despagubire. Pur si simplu vin la tine si iti cer ca in cateva ore sa pleci din casa.

Rep: Amal, studiezi de mult acest conflict. Care ar fi solutia iesirii din acest impas care pare sa nu se mai sfarseasca ?

A.A: Ca cercetator in studii politice si de razboi, cred ca viitorul tarii noastre sta in mana unei a treia puteri politice. Atat Fatah cat si Hamas au dovenit ca nu au solutii pentru poporul palestinian. De aceea, interviurile pe care le-am realizat de-a lungul studiului au evidentiat ca peste 50% din populatie crede ca este imperios necesara coagularea unei a treia forte politice.

Rep: Cum vezi viitorul tarii tale?

A.A. (Plange)…Where is a will there is a way…