Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a declarat ca situatia economiei americane este "proasta si continua sa se agraveze". La randul sau, vicepresedintele Joe Biden a comparat criza economica cu atentatele de la 11 septembrie 2001, potrivit Politico. Declaratiile celor doi oficiali au fost facute in fata liderilor democrati si republicani de la Washington, in timpul discutiilor pe marginea unui plan de stimulare economica in valoare de 300 de miliarde de dolari.

Obama a afirmat ca situatia economiei SUA este "proasta si continua sa se agraveze", adaugand ca "trebuie sa actionam si trebuie sa actionam acum" pentru a elimina "punctul culminant al recesiunii".

Vicepresedintele ales, Joe Biden, a comparat criza economica cu atentatele de la 11 septembrie 2001. "Suntem in razboi", a afirmat Biden, potrivit unor surse din Congresul de la Washington. Ulterior, o purtatoare de cuvant a vicepresedintelui a afirmat ca Biden s-a referit la felul in care "dupa 11 septembrie, Congresul a lucrat unit pentru binele tarii, cum congresmenii au lucrat zi si noapte pentru a face ceea ce era necesar. Am facut-o atunci si o putem face si acum".

Nu este pentru prima data cand Biden face declaratii controversate legate de starea economiei. In decembrie, intr-un interviu pentru postul ABC, Biden a afirmat ca pachetul de salvare era necesar pentru a ca economia "sa nu se prabuseasca complet".

Obama propune un plan de stimulare economica

Planul de relansare al economiei americane propus de presedintele ales Barack Obama prevede o reducere a impozitelor de 300 miliarde dolari. Documentul prevede alocarea unor sume cuprinse intre 775 si 1.000 milliarde dolari. Reducerile fiscale pentru persoane fizice si societati comerciale ar putea reprezenta 40% din planul de relansare.

Obama spera ca aceste reduceri de impozite destinate celor care castiga sub 200.000 de dolari pe an, precum si o amanare de la plata impozitelor pe un an pentru intreprinderile care efectueaza angajari, vor contribui la salvarea sau la crearea a trei milioane de locuri de munca pana in 2011.

Dar aceste reduceri fiscale, descrise de Wall Street Journal drept mai importante decat toate masurile puse in practica de George W. Bush in perioada presedintiei sale, urmaresc si obtinerea sustinerii taberei republicane pentru acest plan.

Reducerile masive de impozite vor permite castigarea sustinerii republicanilor, care insista ca toate initiativele de relansare economica sa porneasca de la reducerea impozitelor, si nu de la majorarea cheltuielilor publice.

Democratii spera ca acest plan de relansare sa fie adoptat de Congres imediat dupa investitura noului presedinte, in 20 ianuarie.