Israelul isi continua ofensiva in Fasia Gaza, in ciuda cresterii numarului victimelor si a eforturilor internationale de a pune capat violentelor, inclusiv printr-o intrunire de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, relateaza Deutsche Welle.

Trei soldati dintr-o unitate de elita au fost ucisi si alti 24 au fost raniti peste noapte de focurile israeliene, in nordul Fasiei Gaza, a confirmat marti armata israeliana, potrivit AFP. Un tanc israelian a lansat din greseala un obuz ce a lovit o cladire in care soldatii israelieni se adaposteau de tirurile palestiniene, a anuntat un purtator de cuvant al armatei, adaugand ca 24 de militari au fost raniti. Unul dintre soldati era in stare critica si alti trei in stare grava, a precizat acesta. Ceilalti 20 au fost raniti usor.

La o saptamana dupa ce Israelul a declansat un masiv bombardament aerian si naval impotriva obiectivelor Hamas din Gaza, cu scopul de a opri tirurile de rachete ale gruparii palestiniene, numarul mortilor in tabara militara israeliana a ajuns la patru, conform bilantului oficial, in conditiile in care ofensiva terestra, lansata sambata, s-a intensificat in cursul noptii de luni spre marti.

Potrivit presei din Israel, tancurile israeliene au avansat, pentru prima data, in zonele populate din sudul Fasiei Gaza, inclusiv in cel mai mare oras - Yunis Khan, in timp ce luptatorii palestinieni au raspuns cu mortiere.

Soldatii israelieni au retinut si interogat zeci de palestinieni. Unii dintre acestia au fost trimisi in Israel iar altii au fost interogati in Gaza, potrivit unui purtator de cuvant militar.

Armata israeliana a sustinut marti ca a ucis 130 luptatori Hamas, incepand de sambata, in timp ce Hamas a reluat atacurile de artilerie marti dimineata, lansand cel putin trei rachete in regiunea Eshkol, din sudul Israelului.

Circa 20 palestinieni au fost ucisi in urma violentelor din timpul noptii de luni, sustin medicii din Gaza.

Cel putin 635 palestinieni au fost ucisi si aproape 3.000 au fost raniti in ofensiva israeliana din Fasia Gaza de la lansarea sa, la 27 decembrie, au anuntat marti serviciile de urgenta din teritoriu.

Atac asupra unei scoli ONU

Proiectilele trase de tancuri israeliene au ucis cel putin 40 palestinieni in apropierea unei scoli aflata sub patronajul ONU, in Fasia Gaza, transmite Reuters, citand surse medicale si martori. Potrivit informatiilor, doua proiectile au explodat in apropierea scolii, iar cei aflati in cladire si in apropierea acesteia au fost loviti de schije.

Mai multe zeci de persoane au fost ranite in urma atacului produs la scoala al-Falluj din tabara de refugiati Jabaliya. Printre cei ucisi se afla si copii, sustin martorii, care au afirmat ca scoala era folosita ca adapost de palestinieni.

Criza umanitara, din ce in ce mai accentuata

In timp ce comunitatea internationala sustine ca imaginea Israelului va avea de suferit, oficialii Crucii Rosii au semnalat ca ultimele 24 de ore de conflict au reprezentat cea mai sangeroasa zi de pana acum in Gaza.

Cei mai multi locuitori din Gaza au fost lasati fara energie electrica sau apa curenta, mii au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele, iar rezidentii spun ca resursele alimentare sunt pe terminate.

Conditii de oprire a focului

Confruntat cu numeroasele apeluri diplomatice de incetare a focului in Gaza, premierul israelian Ehud Olmert a declarat marti ca un acord in acest sens ar fi posibil numai daca ar exista angajamente ferme de stopare a atacurilor cu rachete si a contrabandei cu arme din Egipt spre Gaza.

Potrivit postului de radio israelian, Olmert a declarat ca se astepta la proteste din partea comunitatii internationale impotriva incursiunii militare in Gaza, dar ca Israelul nu mai poate accepta tirurile de rachete lansate la frontierele sale de islamistii radicali ai Hamas.

Reuniune a ministrilor arabi la sediul ONU

In timp ce in Fasia Gaza luptele continua, ministrii unor tari arabe s-au intrunit la sediul Natiunilor Unite din New York, incercand sa exercite presiuni asupra Consiliului de Securitate pentru a-l convinge sa actioneze intr-un mod decisiv. In cursul unor convorbiri, purtate luni cu secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon, ministrii arabi i-au cerut sa sprijine o rezolutie a tarilor arabe, menita sa puna capat ciocnirilor din Fasia Gaza.

In cursul reuniunii, Ban Ki-moon a condamnat atat actiunile Israelului, cat si pe cele ale miscarii palestiniene Hamas, cerand ambelor parti sa incheie un armistitiu. "Trebuie sa insistam si sa spunem ca Israelul trebuie sa puna capat ofensivei sale militare, care este in mod clar disproportionata. De asemenea, trebuie sa insistam si sa cerem ca Hamas sa isi inceteze atacurile cu rachete, care s-au dovedit extrem de contraproductive, ca sa nu mai spunem ca sunt complet inacceptabile", a declarat Ban Ki-moon, potrivit BBC.

Armata israeliana confirma uciderea, din greseala, a trei militari israelieni

Armata israeliana continua ofensiva terestra