Fostul premier britanic Tony Blair, emisarul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, si-a petrecut sarbatorile de Craciun si de Anul Nou in pace si liniste, alaturi de familie, fara a lua vreo pozitie oficiala privind noul conflict armat din Fasia Gaza, scrie Daily Mail.

Blair a devenit emisar special pentru pace al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (ONU, UE, SUA si Rusia) dupa ce a parasit functia de premier al Marii Britanii. El este aspru criticat pentru ca nu a actionat in niciun fel in actuala criza.

Cel care a dezvaluit detaliile programului relaxat al lui Blair este actualul premier britanic, Gordon Brown, care a declarat intr-un interviu ca "Tony este in acest moment in vacanta".

Opozitia britanica a speculat momentul: "Oamenii din Orientul Mijlociu au dreptul de a se intreba «Unde este Tony Blair?» El a fost vizibil pana acum prin absenta sa", a declarat liderul liberal-democrat, Nick Clegg.

Consilierii lui Blair contrazic orice afirmatie rautacioasa si spun ca acesta “a lucrat incontinuu la aceasta problema, inca din prima zi”. Ei precizeaza ca fostul premier ar fi incercat sa gaseasca, din Marea Britanie, o solutie la criza, prin discutii telefonice cu Gordon Brown, ministrul britanic de externe, David Miliband, secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, si cu regele Abdullah al Iordaniei.