Lipsa de unitate in reactiile liderilor europeni fata de ofensiva terestra israeliana in Gaza intareste teoria ca Orientul Mijlociu se scufunda intr-un vid politic greu de depasit, teorie discutata pe larg in presa internationala dupa declansarea violentelor, in ultimele zile ale anului trecut. In ajunul declansarii operatiunilor terestre, Reuters prezenta, intr-o analiza, pozitia tuturor partilor implicate, subliniind neputinta acestora de a actiona ferm in fata conflictului actual.

Pozitia tarilor membre UE fata de evenimentele din Orientul Mijlociu variaza de la condamnari ferme (Franta) la intorsaturi de fraza (presedintia ceha a UE) sau la expresia "ingrijorarii profunde" (Marea Britanie, Romania):

  • Ministerul roman de Externe si-a exprimat duminica "profunda ingrijorare in legatura cu escaladarea situatiei din Gaza" si "afirma nevoia urgenta privind incetarea actiunilor si asigurarea conditiilor care sa permita accesul asistentei umanitare in zona de conflict si protejarea civililor". Pentru MAE al Romaniei "este prioritara preocuparea pentru situatia cetatenilor romani din zona", potrivit unui comunicat de presa. Este prima pozitie a diplomatiei romanesti referitoare la situatia din Orientul Mijlociu, dupa ce, la 30 decembrie, MAE isi exprima "adanca preocupare fata de escaladarea in ultimele zile a tensiunilor in Fasia Gaza", de atunci incoace ministerul limitandu-se la comunicate privind situatia romanilor din zona de conflict.
  • Seful diplomatiei britanice, David Miliband, dupa declansarea ofensivei terestre: "evenimentele in desfasurare dovedesc nevoia acuta de incetare imediata a focului, asa cum am cerut. Escaladarea conflictului va determina ingrijorare si teama. Eforturile diplomatice pentru gasirea unei solutii continua cu intensitate".
  • Ministerul francez de Externe: "Franta condamna ofensiva terestra israeliana in Gaza, condamnand totodata si continuarea bombardamentelor. Aceasta escaladare militara periculoasa complica eforturile comunitatii internationale, in particular pe cele ale Uniunii Europene si ale Frantei, membrii Cvartetului si statele din regiune de a pune capat luptelor, de a oferi imediat ajutor civililor si de a obtine un armistitiu permanent".
  • Jiri Potuznik, purtator de cuvant al presedintiei cehe a UE, despre interventia terestra a Israelului: "Pentru moment, din perspectiva ultimelor zile, intelegem ca aceasta este o actiune defensiva, nu ofensiva".

Intr-o ampla analiza difuzata inaintea ofensivei terestre, Reuters argumenta ca Orientul Mijlociu se confrunta cu un vid politic greu de depasit, data fiind incapacitatea de actiune a tuturor partilor implicate in eforturile de a detensiona situatia din Orientul Mijlociu:

SUA

  • disensiunile dintre diversele factiuni palestiniene au ingreunat si mai mult, in ultimul an, discutiile dintre autoritatile israeliene si presedintele palestinian Mahmoud Abbas, discutii sustinute de americani
  • presedintele in exercitiu George W. Bush isi propusese atingerea unui acord de pace pana la finele anului 2008. Dar in urma noului val de violente, Casa Alba i-a incurajat pe israelieni sa continue "ceea ce acestia prezinta drept o tentativa de a pune capat atacurilor cu rachete asupra civililor si de 'a schimba realitatea' in Gaza controlata de Hamas", potrivit Reuters
  • presedintele ales Barack Obama urmeaza sa-si preia atributiile la 20 ianuarie. Criza din Orientul Mijlociu este privita drept un prim test al abilitatilor sale pe plan international

Uniunea Europeana

  • Uniunii Europene ii lipsesc energia si unitatea necesare pentru a actiona in vidul diplomatic produs de Washington
  • UE s-a limitat pana acum sa apeleze la o incetare a focului si la promisiuni de ajutor umanitar pentru cei 1,5 milioane de oameni din Gaza

Liga Araba:

  • prinsa intre disperarea publicului larg in fata violentelor din Gaza si ostilitatea multor state membre fata de Hamas si alte grupuri apropiate Iranului, Liga a convenit doar sa apeleze la Consiliul de Securitate al ONU sa forteze Israelul sa puna capat ofensivei. Dar Consiliul nu poate nimic fara un acord intre SUA si celelalte puteri cu drept de veto.

Israel

  • liderii israelieni sunt interesati sa acumuleze capital electoral, pe criterii de securitate, inaintea alegerilor din 10 februarie
  • Israelul a declansat ofensiva la doar opt zile dupa ce un armistitiu de sase luni incheiat cu Hamas si mediat de Egipt a expirat, Hamas anuntand atunci ca nu este interesat de reinnoirea acestuia.

Hamas

  • organizatia si-a mentinut pozitia de forta dupa alegerile castigate in 2006, in fata miscarii Fatah a presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, in pofida faptului ca SUA si UE au boicotat guvernul instalat de Hamas, iar Washingtonul a sustinut Fatah si a sustinut financiar autoritatea lui Abbas in Cisiordania. In 2007, Hamas a eliminat din Gaza fortele de securitate pro-Fatah.
  • "Nici Israel, nici altcineva nu are o strategie functionala pe termen lung pentru a rezolva problema Hamas in Gaza, afirma analistul israelian Yossi Alpher pe bitterlemons.org, citat de Reuters.
  • potrivit lui Alpher, in cel mai bun caz, atacul israelian de acum va duce la alte cateva luni de incetare a focului. In cel mai rau caz, va inflama lumea araba impotriva Israelului si a Occidentului, va determina revolte in randul palestinienilor si va declansa un nou conflict cu Hezbollah, in Liban.
  • "Atacul israelian in Gaza intareste Hamas din punct de vedere politic si sporeste sprijinul public pentru aceasta miscare", afirma analistul palestinian Ghassan Khatib pe bitterlemons.org, citat de Reuters.

Mahmoud Abbas/Fatah

  • in urma ofensivei israeliene in Gaza, presedintele Abbas este acum acuzat in mod deschis de Hamas ca fiind un colaborator al Israelului.
  • a pariat totul pe eforturile de pace esuate ale Administratiei Bush, strategie care nu a dat roade.
  • trebuie sa faca fata argumentului Hamas ca negocierile cu Israelul sunt inutile, in conditiile in care, in prezent, Israelul controleaza accesul in Fasia Gaza si isi extinde asezarile si punctele de control in Cisiordania.

Egipt

  • potrivit analistului palestinian Ghassan Khatib, Hamas incearca sa oblige Egiptul sa deschida punctul de trecere dinspre Fasia Gaza Rafah, ceea ce ar insemna ridicarea blocadei fara ca Autoritatea Palestiniana sau monitorii europeni sa aiba vreun cuvant de spus.
  • Egiptul a respins pana acum aceasta idee, temandu-se ca astfel pozitia lui Abbas va fi subminata, iar Cairo ar fi obligat sa poarte pe termen lung responsabilitatea pentru ceea ce se intampla in Gaza.

Iran/Hezbollah

  • exploateaza situatia din Gaza pentru a alimenta nemultumirea arabilor fata de lideri precum presedintele egiptean sau regele Arabiei Saudite, ostili miscarilor de tip Hamas.
  • "E drept, cetatenii arabi dau vina pe Mubarak si pe Regele Abdullah ca nu fac nimic in privinta Fasiei Gaza. Dar nici Iranul, Siria sau Hezbollah nu fac nimic", afirma Paul Salem, director al Centrului pentru Orientul Mijlociu al Institutului Carnegie, citat de Reuters.