Presedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, le-a cerut sambata democratilor si republicanilor sa actioneze rapid pentru a combate o criza economica "in crestere", avertizand ca, in lipsa unor masuri urgente, somajul ar putea ajunge la doua cifre, relateaza bloomberg.com.

"Acestea sunt problemele Americii si trebuie sa fim uniti, ca americani, pentru a putea raspunde urgent la aceste provocari, asa cum o cere situatia actuala", a afirmat el, in discursul radiofonic saptamanal. "Daca nu actionam rapid si indraznet, am putea fi martorii adancirii crizei economice care ar putea genera un somaj de doua cifre".

In conditiile in care SUA se confrunta cu cea mai grava criza de la al Doilea Razboi Mondial, Obama a declarat ca asteapta cu nerabdare sa se intalneasca cu liderii Democratilor si cei ai Republicanilor la Washington, saptamana viitoare.

Cel ce va deveni al 44-lea presedinte al SUA a revenit pe continent dupa vacanta de 12 zile pe care a petrecut-o in Hawaii si lucreaza la un pachet economic ce prevede reduceri de taxe si investitii in infrastructura, care isi propun sa stimuleze cresterea economica si sa creeze trei milioane de locuri de munca. 80% dintre aceste locuri de munca vor fi in sectorul privat, sustine el.

"Trebuie sa facem investitii strategice care vor genera venituri pe termen lung", a declarat Obama.

Referindu-se la obiectivul de reducere a deficitului federal, presedintele ales a afirmat doar ca vor fi necesare "alegeri dure" in ceea ce priveste cheltuielile, fara a comenta mai mult pe aceasta tema.

Consilierii lui Obama si membrii democrati ai Coingresului estimeaza ca planul de stimulare a economiei ar putea insuma, in total, 850 miliarde dolari, dar o serie de economisti recomanda un volum de 1.000 miliarde dolari.