In urma cu 50 de ani, revolutia condusa de Fidel Castro a triumfat in Cuba. O figura-cheie a victoriei de atunci a fost Ernesto Che Guevara, care a condus luptatorii rebeli in Havana, in data de 2 ianuarie. Dar dorinta lui Che Guevara de a imprastia revolutia de-a lungul intregii Americi Latine a luat sfarsit odata cu executia sa, in Bolivia, in 1967, scrie BBC News, intr-o analiza care isi propune sa afle de ce imaginea celebrului revolutionar castiga tot mai mult in popularitate in America de Sud, la peste 40 de ani de la uciderea sa.

Imagina sa si ideologia pe care a promovat-o au fost interzise in tara sa natala, Argentina - dar si in restul tarilor Americii de Sud - in anii '70 si in mare parte a anilor '80, o perioada in care majoritatea statelor de pe continent au cunoscut guvernari de dreapta sau chiar administratii militare.

Unii il considera pe Che drept un revolutionar care a dat gres, altii il considera un criminal, un om brutal care a ordonat executarea a zeci dintre oponentii sai.

Dar, oricare ar fi adevarul, este evident ca imaginea si idealurile promovate de Che Guevara continua sa rezoneze - iar in unele regiuni ale Americii Latine din secolul XXI sunt mai puternice decat niciodata.

Cauza, pentru unii observatori, este faptul ca institutiile din regiune sunt foarte slabe. Oamenii pur si simplu nu au incredere in guvernele lor, in institutiile financiare sau in justitie.

Nemultumirile lor sunt cel mai adesea pierdute intr-o mare de birocratie sau de coruptie, iar singura cale de a se face auziti sunt protestele de strada.

Che, o imagine-simbol

Drept urmare, America Latina se confrunta cu proteste aproape zilnice ale sindicatelor, ale indigenilor, ale militantilor pentru drepturile omului, ale locuitorilor din mahalele si ale multor alti nemultumiti.

Iar aceste proteste sunt insotite, in marea majoritate a cazurilor, de faimoasa fotografie a lui Ernesto Che Guevara, facuta de Alberto Korda in Havana, in 1960.

In Europa si in America de Nord, imaginea lui Che Guevara este folosita pentru a vinde orice fel de produse, de la vodca la haine pentru copii sau tricouri, dar in America Latina acest chip intruchipeaza, inca, chemarea la revolutie.

Uluitoarea revenire

In aceste conditii, cum se faca ca Che, care a murit, infrant si beneficiind de un sprijin foarte restrans, intr-un orasel izolat din Bolivia, in octombrie 1967, se bucura de atat de mult succes in politica secolului XXI din America Latina?, se intreaba analistul BBC.

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a fost, cu siguranta, unul dintre cei care au redat o noua stralucire imaginii lui Che.

Chavez a celebrat recent aniversarea a zece ani de la alegerea sa ca presedinte - lasand destul de clar sa se inteleaga ca vrea sa pastreze aceasta functie pentru a implementa ceea ce el numeste Socialismul Secolului XXI.

Pe masura ce isi imprastie mesajul de-a lungul Americii Latine, sustinut de bunastarea oferita de vastele rezerve de petrol, Chavez face adeseori referire la sfaturile pe care le primeste de la fostul lider al Cubei, Fidel Castro, si de inspiratia oferita de Che Guevara.

Ironic, insa, in Bolivia, tara in care idealul lui Guevara de a realiza revolutia comunista a esuat atat de dramatic, imaginea si idealurile sale sunt cel mai putin prezente, desi liderii indigenilor, cultivatorii de coca si chiar presedintele Evo Morales sustin ca duc mai departe mesajului lui Che.

La adapostul Razboiului Rece, ucigasii lui Che, sustinuti de CIA, au sperat ca zelul revolutionar al acestuia va muri odata cu disparitia fizica a argentinianului. Se pare, insa, ca au gresit.

"Oamenii simt ca Che reprezinta multe dintre nevoile lor cele mai adanci", afirma scriitoarea ecuadoriana Maria del Carmen.

"Acesta este, cred, principalul motiv al cresterii popularitatii lui Che de-a lungul intregii Americi Latine. Iar aceasta popularitate a crescut in continuu".

Sanctuarul eroului

Foarte multi oameni din America Latina nu vor putea sa explice, probabil, pentru ce a luptat exact Che. El este considerat, in general, un simbol al sperantei, al independentei, al libertatii, sau, pur si simplu, ceva despre care se poate canta.

Eladio Gonzalez a condus, o perioada, singurul muzeu destinat lui Che Guevara din Buenos Aires. Acum, muzeul este inchis, dar magazinul sau in care sa vand suveniruri cu Che este un adevarat magnet pentru admiratori.

Imbracat cu un tricou cu chipul lui Che, in magazinul in care se aude o melodie despre eroul mort, Eladio Gonzalez afirma: "Guevara este pretutindeni. A renascut".

Gonzalez crede ca guvernele si media din Argentina au denaturat adevarul despre viata si moartea lui Che Guevara deoarece le-a fost teama de mesajul pe care acesta incerca sa-l transmita.

In Argentina, imaginea lui Che a putut fi expusa si cartile sale publicate doar in ultimii 25 de ani, odata cu reinstaurarea democratiei.

Desi Buenos Aires ramane in continuare fara un muzeu dedicat lui Che Guevara, se planuieste deschiderea unuia in Rosario, orasul unde s-a nascut. Un astfel de muzeu exista in provincia Cordoba, unde a crescut Che.

Foarte putini lideri din America Latina vor sa-si transforme tarile in noi versiuni ale Cubei.

Dar spiritul revolutiei cubaneze, alaturi de tot ceea ce a promis, arde cu putere inca - sau cel putin El Comandante Che Guevara.

Viata lui Che Guevara, in cateva imagini