Presedintele SUA, George W. Bush, a declarat ca organizata Hamas este responsabila pentru violentele din Fasia Gaza si din sudul Israelului. Bush, care mai are cateva saptamani pana ce va parasi Casa Alba pentru a-i preda puterea lui Barack Obama, a afirmat ca Hamas este o organizatie terorista care are drept scop distrugerea Israelului, scrie BBC News.

In traditionalul discurs radiofonic saptamanal, presedintele Bush a afirmat ca niciun acord de pace nu va fi acceptabil in lipsa unor masuri dure care sa impiedice Hamas sau alte grupari sa achizitioneze armament.

"Este necesara stabilirea unor mecanisme de monitorizare pentru a ne asigura de intreruperea contrabandei cu arme in beneficiul gruparilor teroriste din Gaza", a spus Bush.

"Solicit tuturor partilor sa faca presiuni asupra Hamas pentru a renunta la terorism si sa sustina demersul liderilor palestinieni pentru pace", a adaugat liderul SUA.

Khaled Meshaal: Infrastructua Hamas a ramas intacta

Pe de alta parte, liderul in exil al Hamas, Khaled Meshaal, a avertizat Israelul ca va avea de infruntat un "destin negru" daca va declansa o ofensiva terestra in Gaza.

Liderul Hamas in exil a avertizat ca intrarea tancurilor israeliene in Gaza ar reprezenta "o greseala nebuneasca".

In primul discurs public de la declansarea atacurile aeriene ale Israelului, acesta a declarat ca infrastructura si capacitatea de rezistenta a Hamas au ramas intacte.

"Nu vom fi infranti, nu ne vom preda si nu vom ceda conditiilor pe care vreti sa le impuneti", a afirmat Meshaal, intr-un discurs adresat atat Israelului, cat si Palestinei si lumii muslmane in general.

Atacurile aeriene nu au reusit sa stopeze tirurile cu rachete

Loviturile aeriene au continuat sambata dimineata. O persoana a fost ucisa si o mare parte a Scolii Americane din nord-vestul Gazei a fost distrusa.

Israelul ameninta cu lansarea unei ofensive terestre, motiv pentru care a mobilizat rezervistii, iar trupele si tancurile sunt masate la frontiera cu Gaza, in conditiile in care o saptamana de bombardamente nu a reusit sa opreasca tirurile cu rachete ale Hamas.

De la lansarea ofensivei impotriva Hamas, sambata trecuta, Israelul a efectuat peste 700 de lovituri aeriene in Fasia Gaza. Natiunile Unite sustin ca 25% dintre cele peste 400 de victime ucise in bombardamentele israeliene sunt civili.