Compania rusa Gazprom a acuzat din nou vineri Ucraina ca "fura" din gazul natural destinat clientilor din Uniunea Europeana, a declarat un purtator de cuvant al grupului, afirmatii dezmintite imediat de Kiev, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Partea ucraineana admite deschis ca fura gaz si nu are nici o rusine", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, intr-o conferinta de presa televizata. Mai mult, Ucraina refuza sa asigure, pentru ziua de sambata, tranzitul intregului volum de gaz rus destinat UE pe teritoriul sau.

O delegatia ucraineana viziteaza incepand de vineri capitalele tarilor UE pentru a discuta despre problema gazului, in conditiile in care Gazprom a sistat joi livrarile de gaz pentru Ucraina, informeaza NewsIn.

Delegatia condusa de ministrul ucrainean al combustibilului si energiei, Iuri Prodan, se va intalni mai intai cu premierul ceh, Mirek Topolanek, a carui tara a preluat joi presedintia semestriala a Uniunii Europene.

Rusia a anuntat joi sistarea livrarilor de gaz destinate Ucrainei, dupa esecul negocierilor dintre Gazprom si Naftogaz, companiile din domeniu ale celor doua tari, care nu au reusit sa incheie un nou contract pentru anul 2009.

Rusia a negociat dur

Compania rusa de stat Gazprom, care detine monopolul exporturilor de gaz ale Rusiei, a propus miercuri un pret de 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz, dar a exclus posibilitatea de a accepta cresterea tarifului pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean al gazelor destinate Europei (care in prezent este de 1,7 dolari pentru 1.000 de metri cubi transportati pe 100 de kilometri), asa cum cere Kievul.

Ucraina, care era dispusa sa plateasca nu mai mult de 201 dolari pentru 1.000 de metri cubi, a spus ca oferta rusa este inacceptabila. Joi insa societatea energetica ucraineana Naftogaz a devenit mai flexibila si a propus Gazprom sa plateasca 235 de dolari, daca partea rusa accepta o crestere cu 10 centi a tarifului de tranzit.

Directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, s-a aratat insa intransigent si a spus ca, intrucat Kievul a respins propunerea sa, Ucraina va trebui sa plateasca in 2009 tariful cu care sunt facturate tarile europene. "Dat fiind ca Ucraina a respins conditiile unui tarif preferential de 250 de dolari, Gazprom va furniza gaz Ucrainei incepand din ianuarie la pretul european, de 418 dolari pentru 1.000 de metri cubi", a declarat Miller.

In lipsa unui acord in legatura cu preturile si pentru ca Ucraina nu a rambursat in totalitate o datorie de doua miliarde de dolari catre Gazprom, contractul pentru livrarile din 2009 nu a fost semnat, iar Rusia a intrerupt furnizarea gazului pentru Ucraina joi la ora 7.00 GMT (9.00, ora Romaniei).

In schimb, atat Naftogaz, cat si Gazprom au dat asigurari ca isi vor respecta obligatiile fata de tarile Uniunii Europene, iar aprovizionarea acestora nu va fi amenintata.

Gazprom are dificultati financiare

Statele UE urmaresc acest conflict indeaproape, pentru ca in ianuarie 2006, in timpul unei crize similare intre Rusia si Ucraina, au fost afectate si livrarile destinate UE. Moscova a acuzat atunci Ucraina ca sustrage gaz din cel destinat Europei care tranziteaza teritoriul ucrainean.

Rusia furnizeaza circa un sfert din gazul consumat in UE si are o pondere de 40% in importurile celor 27 de tari europene.

Sistemul de conducte ce traverseaza Ucraina transporta circa o cincime din gazul importat de UE, care reprezinta o sursa majora de venituri in valuta pentru Gazprom, cea mai mare companie rusa, ce detine monopolul exporturilor de gaz ale tarii si care, potrivit The New York Times, se confrunta cu mari dificultati financiare din cauza unei politici ineficiente de investitii.

O noua intrupere a alimentarii cu gaz ar putea dauna reputatiei de furnizor de incredere pe care incearca sa si-o construiasca Rusia, la cinci luni dupa ce conflictul sau cu Georgia i-a stirbit imaginea in Occident. In acelasi timp, conflictul dauneaza puternic si economiei Ucrainei, care oricum este puternic afectata de criza mondiala.

Gazprom acuza Ucraina ca sustrage din gazul destinat Europei

Gigantul rus Gazprom a anuntat ca verifica daca Ucraina sustrage din gazul destinat clientilor europeni, dupa ce Moscova a suspendat livrarile catre Kiev, relateaza Reuters.

Compania a anuntat ca inginerii sai monitorizeaza presiunea din conducta la o statie de pompare din Slovacia, la vest de granita cu Ucraina, si ca isi pot da seama daca lipseste gaz.

Potrivit agentiei UNIAN, citata de RADOR, purtatorul de cuvant al Gazprom Serghei Kuprianov se plange ca partea ucraineana nu a permis ca observatorii neutri sa se deplaseze la statiile de pompare de pe teritoriul Ucrainei, unde urmeaza sa masoare presiunea gazului rus furnizat spre Europa, masuratori din care sa rezulte clar daca Ucraina insuseste ilegal o parte din gazul metan.