Unul dintre liderii politici ai Hamas a fost ucis in atacurile aeriene israeliene care au lovit luni Fasia Gaza, a declarat surse din Hamas, citate de Reuters. Nizar Rayyan, cel mai important lider ucis de evrei in cele sase zile de conflict, era principalul avocat al reluarii atacurilor sinucigase impotriva Israelului.

In primele ore ale noului an, avioanele de lupta israeliene au lovit sediul Parlamentului si ministerele Justitiei si Educatiei, simboluri ale autoritatii Hamas, dar exista rapoarte potrivit carora bombardamentele au afectat si un spital de copii din Gaza, relateaza agentiile internationale de presa.

Zouheir al-Naggar, un ziarist palestinian din Gaza, a declarat, pentru france24, ca bombardamentele au vizat locuinta unuia dintre comandantii Hamas, aflata in vecinatatea spitalului. "Casa fusese deja evacuata si mai multi copii aflati in spital au fost raniti", afirma el.

In acelasi timp, tirurile palestiniene de rachete au lovit orasul Beersheba, situat la circa 40 de klilometri de granita cu Fasia Gaza, fara a se inregistra insa victime.

Esecul ONU

Miercuri, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite s-a reunit de urgenta pentru a analiza conflictul din Gaza si pentru a discuta un proiect de rezolutie propus de Libia, singura tara araba prezenta in Consiliu. Membrii Consiliului nu au reusit insa sa ajunga la un acord, in conditiile in care SUA si Marea Britanie au considerat ca textul rezolutiei este incomplet, in conditiile in care proiectul cere Israelului sa inceteze imediat atacurile aeriene, dar nu face nicio referire la atacurile cu rachete ale Hamas.

In ciuda esecului ONU, eforturile diplomatice continua in incercarea de a pune capat conflictului.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a anuntat ca va vizita regiunea luni, dar programul vizitei nu prevede si o deplasare in Gaza.

Presedintele palestinian a amenitat insa ca se va retrage din negocierile pentru pace si a caracterizat bombardamentele din Gaza drept "barbare, o agresiune criminala".

Situatia umanitara, in pragul dezastrului

Serviciile medicale palestiniene sustin ca 391 de oameni si-au pierdut viata in urma atacurilor Israelului dintre care, potrivit rapoartelor ONU, 25% sunt civili.

Comisarul ONU, Karen AbuZayd, afirma ca situatia umanitara din Gaza este aproape catastrofala, oamenii confruntandu-se cu o lipsa acuta de medicamente si de alimente.

"Pentru prima oara, am vazut aici oameni cautand mancare prin gunoaie, oameni cersind", a declarat comnisarul.

Si totusi, capitanul Benjamin Rutland, de la ministerul israelian al apararii, a declarat, pentru BBC News, ca Tel Avivul a permis accesul a suficiente camioane cu hrana si ajutoare medicale.

Zvonurile privind o ofensiva terestra se amplifica

Conflictul pare a fi departe de un final, in conditiile in care ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a vorbit despre "extinderea si adancirea operatiunilor" militare.

Cotidianul Haaretz a relatat faptul ca armata israeliana recomanda o ofensiva terestra majora, dar de scurta durata.

Israelul a masat forte terestre de-a lungul granitei cu Gaza si a declarat regiunea drept "zona militara inchisa", alimentand astfel speculatiile privind un atac terestru iminent.