Prin atacurile aeriene din Fasia Gaza, Israelul nu face altceva decat sa se apere impotriva organizatiei teroriste Hamas, conform dreptului international, a declarat marti ambasadorul Israelului in Romania, Oren David.

"Razboiul nostru nu este impotriva populatiei civile, ci impotriva structurilor militare ale Hamas. Din acest motiv acceptam intrarea ajutoarelor umanitare in Fasia Gaza", a subliniat el.

Oren David a declarat ca Israelul nu isi foloseste "intreaga forta" tocmai pentru a evita pierderea de vieti in randurile civililor, in contrast "cu tehnicile Hamas, care s-au concentrat in a face rau civililor", inconjurand obiectivele militare cu populatie civila din Gaza.

De la inceputul atacurilor aeriene, peste 200 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat in Gaza din Israel, iar civilii raniti pot fi spitalizati in Israel.

"Facem toate acestea nu pentru ca suntem presati de comunitatea internationala, ci pentru ca ne respectam valorile si virtutile noastre", a adaugat David.

Oficialul evreu a precizat ca Israelul e hotarat sa continue procesul de instalare a pacii in Fasia Gaza si sa ajunga la un acord cu Hamas, un acord de pace permanent, bazat pe formula a doua state si a doua natiuni.

El a explicat ca, incepand din iunie 2007, dupa ce Israel a evacuat Fasia Gaza, Hamas a preluat cotrolul cu forta asupra zonei. Este vorba despre "o miscare fanatica, teorista, conexata cu Iranul, cu Siria, care se opune conceptului de pace si de coexistenta pe care se bazeaza Israelul", a afirmat David.

Ambasadorul a spus ca Hamas "a facut viata cetatenilor din sudul Israelului un iad": "Responsabilitatea apartine Hamas, organizatie terorista care a facut o practica din a ataca civilii din sudul Israelului".

"Nu am fost lasati fara alta optiune decat aceea de a accesa dreptul nostru natural de a ne apara", a continuat el.

Oren David a cerut statelor democratice sa sprijine Israelul, care "lupta cu una dintre cele mai fanatice forme de terorism".

"Speram ca acesti extremisti, care nu pun in pericol doar Israelul, ci si Islamul si intreg Orientul Mijlociu, nu vor castiga si nu vor reusi sa aduca intreaga zona in Evul Mediu", a subliniat ambasadorul, adaugand ca Israelul doreste o pace permanenta cu lumea araba, in general.