Agravarea crizei economice pe care o traverseaza Statele Unite ar putea duce la miscari de protest si violente care ar face necesara interventa militara, avertizeaza un raport realizat de US Army War College. "Violenta civila raspandita in interiorul Statelor Unite ar obliga liderii militari sa-si reorienteze prioritatile pentru a apara ordinea domestica si securitatea persoanei", a afirmat autorul studiului, Nathan Freier, profesor invitat la colegiul de aparare si fost militar de cariera.

In raportul sau, intitulat "Known Unknowns: Unconventional 'Strategic Shocks' in Defense Strategy Development," Freier avertizeaza ca violentele publice ar putea avea mai multe cauze, printre care un alt atac terorist, "colapsul economic de proportii, pierderea ordinii politicii si juridice existente, rezistenta domestica intentionata, revolte, probleme grave cu sistemul de sanatate public, dezastre naturale si umanitare catastrofale".

Situatia ar putea deteriora in asa masura incat sa faca necesara interventia militara, sustine Freier. "In aceste conditii, autoritatile civile, la sfatul conducatorilor militari, vor trebui sa determine rapid parametrii care definesc utilizarea legala a fortei militare in interiorul Statelor Unite", sustine autorul.

Freier afirma ca, desi scenariul sau "nu este o perspectiva imediata", merita luat in considerare. Inainte de atentatele de la 11 septembrie 2001, niciunul dintre conducatorii militari nu a luat in considerare un scenariu care prevedea doborarea unor zgarie-nori cu avioane comerciale de aceea "Pentagonul nu trebuie prins iarasi pe picior gresit", a declarat profesorul Freier. Autorul a precizat ca raportul sau nu este unul oficial, insa a fost prezentat unor oficiali din Departamentul Apararii (DoD) de la Washington.

Nathan Freier sustine ca DoD va trebui sa "umple golul", in cazul in care evenimentele violente vor scapa de sub controlul autoritatilor locale si statale. "Este vorba despre un teritoriu strategic virgin", a afirmat expertul.

Raportul lui Freier a intervenit in contextul in care surse de la Washington, citate de presa americana, au declarat ca Departamentul Apararii a organizat deja o unitate militara ce are ca misiuni doar interventii in interiorul Statelor Unite.

Posse Comitatus Act restrange in prezent rolul armatei in chestiuni de asigurare a ordinii interne, insa documentul nu exclude posibilitatea implicarii militarilor in cazuri speciale sau atunci cand autoritatile impun legi de urgenta. Raportul lui Freier recomanda Pentagonului sa-si regandeasca strategia astfel incat sa ia in calcul si eventualitatea unor interventii pe teritoriul american.