Consiliul Presedintiei irakiene a abrobat, duminica, o rezolutie care permite trupelor straine, altele decat cele americane, sa ramana in Irak dupa ce mandatul ONU va expira la sfarsitul acestui an, informeaza CNN. Votul de duminica a fost ultimul pas in adoptarea documentului, care primise marti aprobarea parlamentarilor de la Bagdad. Oficialii din SUA si Irak au semnat deja un acord care permite prezenta soldatilor americani in zona pana in 2011.

Principalele formatiuni politice irakiene au reusit sa cada la o intelegere asupra documentului in urma cu o saptamana, dupa ce un dezacord intre partidele parlamentare ameninta sa se prelungeasca dupa 31 decembrie, termenul limita. Daca documentul nu ar fi fost aprobar pana la sfarsitul acestui an, soldatii din Romania, Estonia, Australia, Marea Britanie si El Salvador s-ar fi aflat ilegal pe teritoriul irakian.

Rezolutia autorizeaza Irakul sa negocieze acorduri bilaterale cu aceste state.

Un acord de securitate intre Irak si SUA a fost semnat recent, documentul permitand stationarea soldatilor americani in Irak pana la sfarsitul anului 2011.

SUA au cel mai mare numar de soldati in Irak, aproximativ 142.500. Marea Britanie are 4.100 de militari, stationati in Basra, in timp ce Romania, El Salvador, Estonia si Australia au impreuna cateva sute.

Guvernul de la Londra a anuntat ca fortele sale isi vor incheia misiunea in Irak pana la 31 mai 2009, urmand sa fie retrase din zona pana la 31 iulie.

Romania are un contingent de 498 de militari in Irak. La sfarsitul lunii noiembrie, ministrul de externe aflat atunci in functie, Lazar Comanescu, declara ca decizia de mentinere a trupelor romanesti in Irak se va lua in functie de ceea ce vor solicita autoritatile de la Bagdad si din perspectiva dorintei Romaniei de a continua eforturile de stabilizare a Irakului.

Fostul ministru al apararii Teodor Melescanu declarase si el in noiembrie ca Romania a primit o invitatie preliminara de a ramane in Irak, dar astepta o solicitare ferma in care sa se mentioneze sarcinile ce ar urma sa le revina militarilor romani.