Aviatia israeliana a atacat, sambata, zeci de tinte din Gaza apartinand miscarii Hamas, intr-o serie de raiduri succesive care au provocat moartea a cel putin 225 persoane, anunta Reuters. Oficiali palestinieni au declarat ca peste 250 de oameni au fost raniti in cursul atacurilor, iar alte persoane sunt inca prinse sub daramaturi. Israelul a amenintat zilele trecute ca va "raspunde adecvat" atacurilor cu rachete lansate din Gaza inspre orasele israeliene.

Informatia pe scurt:

  • aviatia israeliana a atacat peste 40 de tinte din Gaza
  • atacurile au provocat moartea a cel putin 208 persoane si ranirea altor 250, sustin surse palestiniene
  • Hamas ameninta ca se va razbuna

VIDEO Imagini teribile din ziua atacului:

Avioanele de lupta ale Israelului au atacat cladiri ale fortelor de securitate apartinand Hamas. Atacurile succesive ale aparatelor israeliene au produs panica si confuzie printre locuitorii din Gaza.

AP relateaza ca nori negri de fum se pot observa deasupra tintelor atacate. Radioul armatei israeliene a anuntat ca 40 de tinte au fost lovite, fara sa ofere detalii suplimentare.

Liderii israelieni au avertizat in ultimele zile ca "vor raspunde pe masura" atacurilor cu rachete lansate de militantii palestinieni din Gaza impotriva localitatilor din Israel. "Vom face ceea ce trebuie sa facem", a declarat un purtator de cuvant al armatei israeliene.

Un oficial din Ministerul palestinian al Sanatatii , Moawiya Hassanain, a declarat ca cel putin 208 persoane au fost ucise in cursul atacurilor, in timp ce mai mult de 250 de oameni au fost raniti. Unele dintre victime sunt inca ingropate sub daramaturile cladirilor lovite.

Intr-una dintre cladirile atinse de rachete au putut fi observate cadavrele a cel putin 12 ofiteri din fortele de securitate. Intre cei ucisi se afla si seful politiei din Gaza, generalul maior Tawfiq Jaber, precum si alti oficiali palestinieni.

Hamas ameninta cu razbunarea

Liderii Hamas au amenintat cu actiuni de razbunare si au afirmat ca toate cladirile fortelor de securitate din Gaza au fost lovite. Israelul si-a sfatuit cetatenii care locuiesc in apropierea granitei cu Gaza sa intre in adaposturi. Presedintele moderat al Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, a condamnat "aceasta agresiune " si a facut apel la retinere, in timp ce Egiptul a deschis punctele de trecere a frontierei cu Fasia Gaza pentru a permite evacuarea unora dintre raniti.

Hamas a anuntat ca va continua sa lanseze rachete spre Israel si ca va trimite atentatori sinucigas in orasele israeliene. "Hamas va continua sa reziste pana la ultima picatura de sange", a declarat un purtator de cuvant al miscarii, Fawzi Barhoum, la un post de radio local. De altfel, un atac cu rachete lansat imediat de Hamas impotriva localitatii Askhelon a provocat moartea unui israelian si ranirea altor doi.

Israelul a parasit Gaza in 2005, dupa 38 de ani, insa retragerea nu a dus la imbunatatirea relatiilor cu palestinienii din teritorii, asa cum sperau oficialii din Israel. Militantii palestinieni au lansat de-atunci mai multe atacuri impotriva comunitatilor israeliene aflate la frontiera cu Gaza, iar Israelul a raspuns prin operatiuni militare.

Negociatorii de la Cairo au reusit, in vara, sa obtina un armistitiu intre Israel si Hamas, care a expirat in urma cu o saptamana. De-atunci, palestinienii au lansat peste 200 de rachete si mortiere spre Israel, facand ca numarul atacurilor sa ajunga la 3000 de la inceputul acestui an. Acest lucru a intensificat presiunile asupra liderilor militari israelieni sa raspunda adecvat actiunilor Hamas.

Hamas, care a preluat controlul Fasiei Gaza in urma alegerilor din 2007, este considerata o organizatie terorista in Canada, Uniunea Europeana, Statele Unite, Israel si Japonia, fiind interzisa in Iordania.