Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a declarat, intr-un mesaj de Craciun difuzat de canalul de televiziune britanic Channel 4, ca Iisus Hristos s-ar fi opus "puterilor expansioniste", cu referire la Statele Unite si Marea Britanie, transmite TimesOnline. Discursul "alternativ" de Craciun al liderului de la Teheran a fost criticat de oficialii britanici si israelieni, care l-au calificat drept "periculos" si "avand o ironie bolnava".

In mesajul sau, Ahmadinejad a declarat ca "daca Hristos ar fi fost astazi pe pamant, fara indoiala ca El s-ar fi aliat cu oamenii de rand, in opozitie cu puterile agresive, dusmanoase si expansioniste... Daca Hristos ar fi fost astazi pe pamant, fara indoiala ca El ar fi inaltat steagul justitiei si dragostei pentru umanitate, pentru a se opune atatatorilor de razboaie, ocupantilor, teroristilor si agresorilor din intreaga lume".

Presa britanica a precizat ca discursul lui Ahmadinejad a fost un atac evident la Statele Unite si Marea Britanie, care au condus fortele aliate in Irak si Afganistan.

Discursul lui Ahmadinejad a fost difuzat la doar cateva ore dupa ce Regina Elizabeta a II-a a rostit mesajul traditional de Craciun.

"Un discurs periculos"

Politicieni britanici si grupuri pentru apararea drepturilor omului au condamnat decizia "periculoasa" a postului Channel 4 de a difuza "mesajul alternativ de Craciun" al lui Ahmadinejad. Mai ales ca, in 2007, liderul de la Teheran a defilat in fata camerelor de televiziune alaturi de 15 soldati britanici luati prizonieri, pe care i-a acuzat ca au patruns in apele teritoriale ale Iranului.

Un purtator de cuvant al Foreign Office a declarat ca "presedintele Ahmadinejad a facut, in timpul mandatului sau, o serie de comentarii anti-semite ingrozitoare. Media britanica au dreptul sa faca propriile alegeri editoriale, dat invitarea lui Ahmadinejad a fost insultatoare nu doar aici, ci si printre tarile prietene". In acelasi timp, parlamentarul Philip Davies a afirmat ca "mesajul alternativ de Craciun a devenit pur si simplu echivalentul de sarbatori al emisiunii Big Brother. In fiecare an, ei incearca sa socheze tot mai tare. Este de neacceptat".

La randul sau, Ambasada Israelului la Londra a afirmat ca mesajul liderului iranian "are o ironie stramba si bolnava". Ambasadorul Ron Posor a declarat ca "in Iran, cei care s-au convertit la crestinism sunt pasibili de pedeapsa cu moartea. Este un lucru pervers ca acestui despot i se permite sa faca specualtii legate de Iisus, in timp ce guvernul sau ii duce la spanzuratoare pe adeptii lui Hristos". Diplomatul a spus ca decizia postului TV este "un scandal si o rusine nationala".

Ahmadinejad a facut deseori declaratii anti-semite

De la alegerea sa in 2005, Ahmadinejad a spus de mai multe ori ca Israelul este condamnat la disparitie. In urma cu trei ani, Ahmadinejad afirma ca "Israelul ar trebui sters de pe harta". A urmat, in 2006, o conferinta pe tema Holocaustului, la Teheran, unde presedintele iranian a spus ca: "Statul Israel va disparea in curand de pe harta lumii, asemenea Uniunii Sovietice!".

In luna mai a acestui an, in ziua in care Israelul sarbatorea 60 de ani de la infiintare, Mahmoud Ahmadinejad a calificat "regimul impostor si uzurpator al Israelului" drept "cadavru imputit".

In decembrie, liderul de la Teheran a declarat ca "Israelul a ajuns la capatul drumului" si a criticat statul evreu pentru blocada impusa palestinienilor din Gaza.

Statele Unite si Marea Britanie acuza guvernul de la Teheran ca produce material nuclear in scopuri militare, insa Iranul insista ca programul sau are doar un obiectiv civil.

Un purtator de cuvant al postului britanic de televiziune a replicat insa ca, "in calitate de lider al unuia dintre cele mai puternice state din Orientul Mijlociu, opiniile presedintelui Ahmadinejad sunt extrem de influente. Oferim telespectatorilor nostri accesul la o viziune alternativa despre lume".