Mii de irakieni au demonstrat, luni, pe strazile din Bagdad, cerand eliberarea din inchisoare a unui jurnalist care a aruncat cu pantofii in presedintele Bush, transmite BBC. Demonstrantii au afirmat ca Muntadar al-Zaidi este un erou si au solicitat eliberarea sa din arest.

Manifestatiile de sustinere a jurnalistului irakian au avut loc in Sadr City, in fieful suporterilor clericului siit Moqtada Sadr, dar si in Basra si Najaf. Demonstratii au avut loc si in alte tari arabe.

La randul sau, conducerea postului de televizune al-Baghdadia, unde este angajat jurnalistul, a solicitat eliberarea sa din arest, afirmand ca Muntadar al-Zaidi nu a facut decat sa-si exercite "libertatea de exprimare".

Directorul de programe de la al-Baghdadia, Muzhir al-Khafaji, l-a descris pe ziarist drept "un arab mandru si un om deschis la minte". Potrivit informatiilor, al-Zaidi a fost rapit anul trecut de militiile siite si a fost arestat de doua ori de soldatii americani.

Oficialii irakieni au afirmat insa ca incidentul este "rusinos" si ca "a afectat reputatia ziaristilor irakieni si a jurnalismului irakian in general". Guvernul irakian a solicitat ca postul de televiziune sa prezinte scuze oficiale.

Jurnalistul si-a aruncat pantofii inspre Bush

Muntadar al-Zaidi este anchetat in prezent pentru a se determina daca a fost platit sa-si arunce pantofii in presedintele George W. Bush, in timpul unei conferinte de presa desfasurata la Bagdad.

Muntadar al-Zaidi a strigat: "Este sarutul de adio, caine" si si-a aruncat pantofii, unul cate unul, inspre presedintele american. Bush a scapat neatins.

Jurnalistul irakian a fost evacuat de fortele de ordine in timp ce striga inspre Bush: "Sunteti responsabil de moartea a mii de irakieni".

Initial, presedintele american a zambit, dar ulterior a abordat o mina serioasa, dupa ce a vazut numarul agentilor de securitate mobilizati in urma incidentului.

Jurnalistii irakieni s-au ridicat in picioare pentru a se scuza pentru incident.

"Nu va ingrijorati. Va multumesc pentru ca va scuzati in numele poporului irakian. Acest gest nu m-a deranjat. Si, daca vreti sa stiti tot, e vorba de un pantof de masura 10 (44 in Romania, n.r.)", a glumit Bush.

Liderul american a afirmat ca nu a simtit nici cea mai mica amenintare. "Pana la urma, acest om a aruncat cu un pantof in mine ... Este o maniera de a atrage atentia", a adaugat el.