Cei mai bogati 50 de arabi din lume au pierdut, in acest an, 25 de miliarde de dolari, dintre care patru miliarde i-a pierdut doar printul saudit Al-Walid Ben Talal, potrivit unui clasament publicat duminica si citat de AFP. Familia bin Laden se claseaza pe locul sapte in topul miliardarilor arabi, cu o avere de 7,2 miliarde dolari.

Averea printului Al-Walid a scazut la 17,08 miliarde dolari, potrivit calculelor revistei de afaceri Arabian Business. Averile au fost estimate la nivelul datei de 2 decembrie.

Cu toatea acestea, printul Al-Walid ramane pe primul loc in clasamentul miliardarilor arabi, fiind urmat de omul de afaceri kuweitian Nasser al-Khorafi, cu o avere de 9,6 miliarde dolari, in scadere cu 2 miliarde fata de anul trecut.

Printul Al-Walid, nepot al regelui saudit Abdallah ben Abdel Aziz, se situa pe lopcul 19 in topul averilor mondiale, potrivit unui clasament publicat in mai de revista Forbes.

Printul detine 5% din actiunile bancii americane Citigroup, dar si un avion privat Airbus 380, supranumit 'Palatul zburator', pe care l-a achizitionat in noiembrie 2007 pentru 330 milioane dolari.

Potrivit Arabian Business, averea cumulata a celor mai bogati 50 de arabi din lume a scazut cu 12%, la nivelul de 199,48 miliarde dolari. Clasamentul nu include insa inaltii responsabili politici arabi, dintre care unii detin averi impresionante.

Principalele motive ale pierderilor sunt scaderile drastice inregistrate de domeniile imobiliar si bancar.

Arabia Saudita, partea leului

Partea leului in clasament revine Arabiei Saudite, care are in top 16 miliardari, cu o avere cumulata de 92,58 miliarde dolari.

Familia bin Laden - fratii liderului al-Qaeda Osama bin Laden -, cu afaceri in constructii, se situeaza pe locul 7, cu o avere de 7,2 miliarde dolari.

Emiratele Arabe Unite ocupa locul doi, cu 8 miliardari care dispun de o avere de 31,5 miliarde dolari, in timp ce 7 kuweitieni insumeaza o avere de 24,4 miliarde dolari.

Saad Hariri, liderul majoritatii parlamentare libaneze si fiul premierului asasinat Rafic Hariri, se situeaza pe locul 31, cu 2,6 miliarde dolari.