Organizatia Amnesty International cere statelor membre UE sa primeasca detinutii de la Guantanamo care nu se mai pot intoarce in tarile de origine. Intr-un comunicat citat de AFP, organizatia da exemplul Portugaliei care, intr-un gest curajos, a fost primul dintre membrii UE care a oferit asistenta directa.

"Uniunea Europeana si statele europene trebuie sa dea dovada de capacitate de conducere si sa urmeze exemplul Portugaliei prin protejarea detinutilor de la Guantanamo care nu se pot intoarce in tarile de origine", arata comunicatul Amnesty International.

"Guvernele din toata Europa trebuie sa urmeze exemplul curajos al Portugaliei si sa contribuie la gasirea unei solutii pentru a pune capat scandalului pentru drepturile omului provocat de Guantanamo", a declarat si Daniel Gorevan, coordonator al Campaniei Amnesty "Combateti terorismul prin intermediul justitiei".

Miercuri, Ministerul portughez de Externe a anuntat ca Lisabona este gata sa sprijine administratia americana in planul de inchidere a bazei Guantanamo. Decizia vine in contextul in care Barack Obama a promis de-a lungul campaniei electorale, in repetate randuri, ca va inchide inchisoarea.