Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a afirmat ca "Israelul a ajuns la capatul drumlui" si a criticat blocada pe care statul evreu a impus-o palestinienilor in Fasia Gaza, scrieJerusalem Post. Liderul de la Teheran a facut aceste declaratii in timpul unei demonstratii desfasurate in capitala iraniana.

"Israelul a ajuns la capatul drumului iar comportamentul anormal al evreilor se datoreaza furiei", a afirmat Ahmadinejad, adaugand ca "inclusiv sustinatorii israelienilor au devenit nesiguri".

"Prin comiterea acestor atrocitati ei vor sa puna presiune pe palestinieni si sa influenteze alegerile", a declarat Ahmadinejad.

Mii de iranieni au participat la demonstratia din Teheran, scandand "Moarte Israelului!" si "Moarte Americii!". Demonstrantii s-au indreptat spre campusul Universitatii din Teheran pentru a asculta rugaciunile.

La randul sau, ayatollahul Ahmad Khatami, care este membru al Consiliului Expertilor iranian si are legaturi cu aripa conservatoare a guvernului de la Teheran, a criticat Natiunile Unite, Organizatia Conferintei Islamice (OIC), Egiptul, Uniunea Europeana si Statele Unite pentru lipsa de actiune in Gaza.

"De ce ONU si OIC sunt mute? Unde sunt natiunile europene care, de regula, apara drepturile omului?", a afirmat Khatami, adaugand ca "putem vedea mainile lui Bush si Obama in crimele impotriva palestinenilor".

Khatami a criticat si conducerea de la Cairo pentru ca a inchis punctul de trecere a frontierei de la Rafah, acuzandu-i pe liderii egipteni ca "prin aceasta, ei coopereaza cu Israelul".

Ahmad Khatami le-a transmis palestinienilor ca "singurul mod de a se salva este sa reziste asa cum a rezistat miscarea Hezbollah".

Declaratii controversate

De la alegerea sa in 2005, Ahmadinejad a spus de mai multe ori ca Israelul este condamnat la disparitie. In urma cu trei ani, Ahmadinejad afirma ca "Israelul ar trebui sters de pe harta". A urmat, in 2006, o conferinta pe tema Holocaustului, la Teheran, unde presedintele iranian a spus ca: "Statul Israel va disparea in curand de pe harta lumii, asemenea Uniunii Sovietice!".

In luna mai a acestui an, in ziua in care Israelul sarbatorea 60 de ani de la infiintare, Mahmoud Ahmadinejad a calificat "regimul impostor si uzurpator al Israelului" drept "cadavru imputit".