Liderii europeni au aprobat vineri acordul care permite Irlandei sa organizeze un nou referendum pe tema Tratatului de la Lisabona pana in noiembrie 2009, in schimbul reprezentarii Dublinului in Comisia Europeana.

"Tocmai l-am adoptat", a declarat pentru AFP ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn, citat de Mediafax. Alte surse au confirmat ca s-a ajuns la un acord oficial.

Un acord de principiu pe aceasta tema fusese anuntat joi seara, in prima zi a summitului UE de la Bruxelles.

Daca cel de-al doilea referendum va decide ratificarea tratatului, presedintia franceza a Uniunii Europene promite ca Irlanda isi va putea pastra comisarul european. De asemenea, trebuie sa garanteze ca nu se va interveni in politica irlandeza a avorturilor, neutralitatii si a regimului de impozite si taxe.

De cand votantii au respins adoptarea lui in iunie, tratatul parea sa aiba o soarta incerta, atata timp cat Irlanda este singura tara europeana obligata prin Constitutie sa organizeze un referendum pentru ratificare. In proiectul de compromis, Irlanda isi ia angajamentul "sa obtina ratificarea inainte de finalul mandatului actualei Comisii", care va surveni la 1 noiembrie 2009.