Administratia Obama va oferi Israelului garantii nucleare, avertizand ca orice atac al Teheranului impotriva Tel Avivului va avea ca rezultat un raspuns nuclear devastator al Statelor Unite impotriva Republicii Islamice, anunta cotidianul israelian Haaretz, citand surse americane apropiate viitoarei administratii de la Casa Alba.

Dar garantia nucleara a SUA semnifica, totodata, faptul ca americanii cred ca, in cele din urma, Iranul va intra in posesia armei nucleare, noteaza Haaretz.

Secretarul de stat desemnat de Barack Obama, Hillary Clinton, a vorbit prima, in perioada campaniei pentru nominalizarea candidatului democrat la presedintia SUA, despre o garantie nucleara in favoarea Israelului.

Clinton a propus ca protectia nucleara a Americii sa fie extinsa si pentru alte tari din regiune, precum Arabia Saudita sau tarile din Golf.

Potrivit sursei citate, garantia nucleara va fi insotita de amplasarea unui nou sistem anti-balistic in Israel. Administratia Bush a facut deja un prim pas in acest sens, prin amplasarea unui sistem radar de preventie timpurie in Negev, care are abilitatea de a detecta rachetele balistice lansate de Iran.

Obama a declarat, in cursul acestei saptamani, ca va negocia cu Iranul si va oferi stimulente economice daca Teheranul renunta la programul nuclear pe care il dezvolta in prezent. Presedintele ales a avertizat ca, daca Iranul va refuza aceasta propunere, SUA vor actiona pentru inasprirea sanctiunilor impotriva Republicii Islamice.

Israelul nu este insa de acord cu o astfel de abordare

"Care este semnificatia unei astfel de garantii, cand ea vine de la cei care au ezitat sa rezolve problema cu un Iran care nu dispune inca de arma atomica?", s-a intrebat o sursa de rang inalt din serviciile de securitate ale statului evreu. "Ce fel de credibilitate va avea o astfel de garantie cand Iranul va dispune de arma atomica?", a adaugat sursa citata.

Pe de alta parte, o sursa de rang inalt din administratia Bush considera ca o astfel de garantie oferita de SUA Israelului este ridicola si lipsita de credibilitate. "Cine va convinge cetatenii din Kansas ca SUA trebuie sa se implice intr-un razboi nuclear din cauza ca orasul Haifa a fost bombardat? Si care mai este scopul unui atac american, dupa ce orasele israeliene sunt distruse de bombele atomice ale Iranului?".

Aceasta dezbatere vine in momentul in care serviciile militare americane de informatii considera ca Iranul a depasit "punctul fara intoarece" si stapaneste in prezent tehnologia imbogatirii uraniului. Decizia de a dezvolta arme nucleare depinde acum doar de liderii iranieni.

Serviciile de informatii sustin, totusi, ca Iranul incearca, in prezent, sa acumuleze cantitati mari de material fuzionabil, iar aceasta perioada poate oferi o oportunitate pentru un ultim efort diplomatic in incercarea de a impiedica Iranul sa fabrice bomba atomica.