Postul britanic de televiziune Sky prezinta, miercuri noaptea, un documentar controversat: "Right to Die", sinuciderea asistata a unui britanic suferind de sindrom de neuron motor central, informeaza Sky News. Craig Ewert, in varsta de 59 de ani, a fost filmat in urma cu doi ani in timp ce a luat o doza letala de barbiturice, la clinica elvetiana specializata pe astfel de interventii, Dignitas.

"Daca imi indeplinesc planul, voi muri, asa cum si trebuie la un moment dat. Daca nu fac asta, optiunea este de a suferi si de a-mi face si familia sa sufere, pentru ca apoi sa mor oricum. Intr-un fel asta e mai stresant si mai dureros asa", a spus Ewart, inainte de a muri.

“Right to Die” a fost realizat de John Zaritsky, regizor canadian laureat cu Oscar. Este prima persoana careia i-a fost ingaduit accesul de catre organizatia Dignitas, ce militeaza pentru dreptul oamenilor de a muri.

Vaduva lui Craig, Mary Ewert, a aparat decizia sotului sau: “Cand moartea este ascunsa si secreta, oamenii nu-si inving temerile in fata ei. Nu constientizeaza ca urmeaza sa se intample, nu reflecteaza asupra ei, nu vor sa o infrunte. Acesta este tabuul”, a explicat ea pentru The Independent, adaugand ca nu are nici un regret ca a permis camerelor sa filmeze moartea lui Craig. "E ceea ce ne-am dorit amandoi."

Premierul britanic Gordon Brown considera ca difuzarea unui asemenea documentar trebuie tratata "cu sensibilitate si nu cautand senzationalul".

Noua ani, peste 700 de sinucideri asistate

Tot miercuri a fost deschisa o ancheta privind moartea altui britanic care s-a sinucis in clinica Dignitas. Jucatorul de rugby Daniel James, in varsta de 23 de ani, a paralizat complet in urma unui accident si a ales sa moara la Dignitas.

Sinuciderea asistata este legala in doar cateva tari europene precum Belgia, Olanda, Elvetia, Scotia, Franta, Germania, Suedia, Finlanda sau in statele americane Oregon si Montana. Elvetia este singura tara in care nerezidentii isi pot pune capat vietii.

Din 1999, organizatia Dignitas a asistat peste de 700 de persoane din 25 de tari.