Laureatul Premiului Nobel pentru Pace din acest an, Martti Ahtisaari, i-a cerut presedintelui ales al SUA, Barack Obama, sa-si inceapa mandatul prin acordarea "unei prioritati mari" conflictului din Orientul Mijlociu, despre care a spus ca este cel mai important proiect de pace al lumii, potrivit AP. Ahtisaari a facut aceasta declaratie in timpul ceremoniei de acceptare a premiului, desfasurata in Norvegia.

Diplomatul finlandez a afirmat, de asemenea, ca criza financiara mondiala va lovi puternic statele in curs de dezvoltare si a solicitat guvernelor sa nu reduca ajutoarele externe.

Ahtisaari a insistat, de asemenea, ca "toate conflictele pot fi rezolvate".

Ahtisaari a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru eforturile sale in medierea conflictelor din Namibia, Kosovo si Indonesia. El a fost presedinte al Finlandei intre 1994 si 2000, cand a parasit scena politica si a fondat Crisis Management Initiative, un institut ce are ca obiectiv medierile intre parti aflate in conflict.

Ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace a avut loc la Oslo, in timp ce laureatii din domeniul economiei, medicinii, fizicii, chimiei si literaturii si-au primit premiile in Stockholm.

Iata si ceilalti castigatori ai Premiilor Nobel 2008:

Economie - Paul Krugman (SUA)

Medicina - Francoise Barre-Sinoussi si Luc Montagnier (Franta), Harald zur Hausen (Germania)

Chimie - Osamu Shimomura (Japonia), Martin Chalfie si Roger Tsien (SUA)

Fizica - Makoto Kobayashi si Toshihide Maskawa (Japonia), Yoichiro Nambu (SUA)

Literatura - Jean-Marie Gustave Le Clezio (Franta)

Castigatorii premiilor au primit din partea Comitetului Nobel o diploma, o medalie si un cec in valoare de un milion de euro. Ceremonia se tine in fiecare an la 10 decembrie, pentru a marca ziua mortii inventatorului suedez Alfred Nobel (decedat in 1896).