Barack Obama a declarat miercuri, intr-un interviu acordat unui cotidian american, ca va respecta traditia ceremoniei de depunere a juramantului si va utiliza, in 20 ianuarie, cele doua prenume ale sale, Barack si Hussein, relateaza AFP.

Pe finalul campaniei prezidentiale, o serie de adversari s-au referit la candidatul democrat ca Barack Hussein Obama, insistand asupra celui de-al doilea prenume, pentru a incerca sa amplifice zvonurile potrivit carora acesta ar fi de religie musulmana si un apropiat al islamistilor.

Obama a declarat, pentru Chicago Tribune, ca va respecta traditia ceremoniilor de investitura: "Traditia este sa se foloseasca cele trei nume - doua prenume si numele de familie - si o voi respecta".

Actionand in acest fel, "nu incerc sa fac nicio declaratie, de niciun fel, ci doar voi face ceea ce a facut toata lumea", a adaugat presedintele ales.

De altfel, fostul sau contracandidat, republicanul John McCain, si-a criticat, in perioada campaniei, suporterii care au folosit cel de-al doilea prenume al lui Obama.

In octombrie, fostul secretar de stat Colin Powell, care l-a sustinut pe candidatul democrat, i-a criticat si el pe cei care au propagat zvonuri privind religia lui Barack Obama, subliniind ca astfel de atitudini nu reprezinta decat prejudecati legate de alte culturi.