Manifestantii greci s-au confruntat, miercuri, pentru a patra zi consecutiv, cu fortele de ordine la Atena, intr-o zi in care Grecia este paralizata de o greva generala. Demonstrantii au aruncat cu pietre si cocktailuri Molotov in fortele de ordine, care au raspuns cu gaze lacrimogene.

Intr-un comunicat dat publicitatii, se precizeaza ca patru persoane au fost arestate, marti, pentru atacarea politistilor si 12 pentru furt. Alti 25 de imigranti au fost arestati pentru detinerea de bunuri furate din magazinele distruse. De asemenea, sapte ofiteri de politie au fost raniti in confruntarile de marti. Nu s-au facut, insa, publice date referitoare la numarul civililor raniti.

Premierul grec, Kostas Karamanlis, a subliniat intr-un mesaj adresat natiunii ca protestatarii care au generat haos in multe zone din tara sunt inamici ai democratiei.

Ambasada Statelor Unite a cerut cetatenilor sai sa evite centrul Atenei, dar si al celorlalte mari orase pana cand situatia va reveni la normal. Acelasi lucru l-au facut si Ministerul britanic de Externe si Ambasada Frantei. Intre timp, organizatia Amnesty International a acuzat autoritatile elene ca au recurs la forta intr-o maniera "disproportionata si ilegala".

Pe de alta parte, liderul opozitiei din Grecia, Iorgus Papandreu, a solicitat organizarea de urgenta a alegerilor anticipate.

Confruntarile de miercuri au intervenit pe fundalul unei greve generale declarata de sindicalistii greci pentru a protesta fata de politicile economice ale Guvernului.

Transportul public este afectat de miscarea grevista, bancile, scolile si spitalele sunt inchise, in timp ce zborurile spre si de la aeroportul din Atena au fost anulate.

Circa 1.000 de sindicalisti s-au adunat, miercuri dimineata, in apropierea cladirii Parlamentului din capitala elena, ei cerand majorarea cheltuielilor in domeniul social, precum si cresterea salariilor si pensiilor.

Aproape 2,5 milioane de sindicalisti, jumatate din forta de munca a Greciei, sunt implicati in actiunea de protest.