Guvernatorul statului Illinois, Rod Blagojevich, arestat pentru ca a incercat sa vanda scaunul de senator al lui Barack Obama, devenit vacant dupa alegerea acestuia la Casa Alba, a fost inregistrat de procurori in timp ce profera injurii la adresa presedintelui ales, relateaza Politico. "F**k him", afirma Blagojevich despre presedintele Obama intr-o conversatie cu sotia sa. Procurorii sustin ca nu au descoperit niciun indiciu potrivit caruia Obama ar fi incalcat vreo lege in acest caz.

Blagojevich si seful sau de cabinet, John Harris, au fost arestati de agentii FBI marti, la Chicago, fiind acuzati de coruptie.

Procurorii federali sustin ca guvernatorul ar fi incercat sa vanda scaunul de senator lasat liber de Barack Obama, ales presedinte al Statelor Unite la 4 noiembrie, in schimbul unor beneficii materiale pentru el si pentru sotia sa. Potrivit legilor americane, daca un scaun de senator devine vacant, guvernatorul din statul respectiv este cel care numeste persoana care preia mandatul.

Procurorii l-au inregistrat pe guvernatorul democrat in timp ce se refera la Obama cu apelativul "mother f***er" si afirma ca vrea bani in schimbul numirii inlocuitorului lui Obama in Senatul de la Washington. "Sa o fac pentru nimic? F**k him", declara Blagojevich intr-o conversatie cu sotia sa Patti si consilierii sai apropiati.

De asemenea, Blagojevich este acuzat ca ar fi incercat sa intimideze unele persoane incomode pentru guvernarea sa si ca ar fi luat in considerare inclusiv numirea sa in postul de senator daca nu ar fi primit nimic "de valoare" in schimb. Blagojevich ar fi incercat chiar sa obtina un salariu "substantial" de la o organizatie non-profit, sustin anchetatorii.

Potrivit procurorului Patrick Fitzgerald, comportamentul lui Blagojevich "l-ar fi facut pe Lincoln sa se intoarca in mormant".

De asemenea, procurorii sustin ca Blagojevich a amenintat sa nu ofere asistenta publica celor de la Tribune Co, proprietarul publicatiei Chicago Tribune, in procesul de vanzare a stadionului de baseball Wrigley Field. In schimbul sustinerii, Blagojevich ar fi cerut concedierea unor persoane din Consiliul de conducere care au facut declaratii critice la adresa sa.

Luni, guvernatorul a afirmat ca nu are nicio obiectie fata de intentia oficialilor de a-l inregistra pentru ca tot ce spune este "legal".

Guvernatorul Rod Blagojevich a sustinut mereu ca este nevinovat.