Fortele de securitate pakistaneze au arestat un barbat suspectat ca ar fi fost creierul atentatelor din Mumbai, in care si-au pierdut viata 163 de civili si noua teroristi, a declarat, pentru Reuters, un membru al unei organizatii caritabile - Jamaat-ud-Dawa, sub protectia anonimatului. Organizatia Jamaat-ud-Dawa este considerata aripa politica a gruparii islamice Lashkar-e-Taiba, acuzata de India ca s-ar afla la orginea atacurilor teroriste.

Potrivit sursei citate, Zaki-ur-Rehman Lakhvi se afla printre persoanele arestate duminica noaptea intr-o tabara a luptatorilor Lashkar-e-Taiba, situata in apropierea capitalei Casmirului pakistanez, Muzaffarabad.

Raidul fortelor de securitate asupra taberei militantilor islamisti, in cursul caruia au fost arestati 12 oameni, este primul raspuns armat al Pakistanului de la atacurile teroriste din Mumbai.

Statele Unite si India acuza faptul ca teroristii provin din tabere islamiste situate in Pakistan, ceea ce a amplificat tensiunile dintre singurele puteri nucleare ale Asiei de Sud.

New York Times, citand surse din serviciile secrete americane, sustine ca Lashkar a reusit sa castige in forta, in ultimii ani, gratie ajutorului de care a beneficiat din partea spionajului pakistanez.

Islamabadul a negat ca agentiile pakistaneze de spionaj ar fi implicate in atacurile de la Mumbai, dar a admis ca este posibil ca militantii sa provina din Pakistan. Guvernul pakistanez a pledat pentru cooperare cu India, afirmand ca si Pakistanul este una dintre victimele terorismului.

Fondatorul Lashkar-e-Taiba acuza Islamabadul de slabiciune

Pe de alta parte, fondatorul miscarii islamiste clandestine Lashkar-e-Taiba a condamnat raidul si arestarea a 15 membri din aripa politica a gruparii.

"Operatiunea impotriva miscarilor jihadiste din Casmirul pakistanez este nejustificata", a declarat Hafiz Saeed, care a acuzat "guvernul pakistanez ca a dat dovada de slabiciune atacand gruparile din Casmir".