Numarul bancilor jefuite a crescut la New York dupa inceputul crizei financiare, iar surse din politie sustin ca dificultatile economice cu care se confrunta oamenii sunt principala cauza a inmultirii infractiunilor.

Potrivit statisticilor prezentate de canalul de televiziune NY1, de la inceputul anului si pana in luna septembrie, numarul jafurilor la banci a crescut cu aproape 57% fata de perioada similara a anului 2007. In cele cinci mari cartiere din New York s-au inregistrat 265 de jafuri, comparativ cu cele 177 in aceeasi perioada a anului trecut.

Surse din NYPD au afirmat ca "exista o legatura intre criza economica pe care o traverseaza Statele Unite si cresterea jafurilor la banci. Multi oameni devin tot mai disperati si apeleaza la aceasta solutie pentru a face fata vremurilor dificile".

Pe de alta parte, experti din domeniul securitatii au declarat ca dificultatile economice sunt principala cauza pentru care a crescut si numarul furturilor din magazine. National Retail Federation a anuntat ca, din 100 de manageri de magazine, 74 au relatat o crestere a numarului de furturi. In plus, debutul sezonului de reduceri a coincis cu incidente violente la patru mall-uri: doi barbati au fost impuscati mortal in Palm Desert (California), o femeie gravida a fost ranita in Atlanta, un agent de paza a fost calcat in picioare de clienti in Long Island (New York), iar talhari inarmati au ucis un barbat la un mall din Miami.

"Credem ca economia este motivul pentru care unii oameni, altfel respectabili, fac gesturi nebunesti, pe care, in mod normal, nu le-ar face. Oameni care in urma cu cateva luni n-ar fi primit nici macar o amenda pentru parcare in loc nepermis cad acuma prada disperarii", a declarat un reprezentant al National Retail Federation.

Lipsa securitatii, o alta cauza

Oficialii din metropola afirma insa, citati de NY1, ca numarul infractiunilor a crescut si datorita faptului ca bancile intarzie sa puna in aplicare un asa-numit "cod de bune practici" care sa-i descurajeze pe hoti.

In 2003, NYPD a cerut bancilor sa implementeze o serie de reguli, printre care folosirea de camere de supraveghere, geamuri securizate si angajarea de agenti de paza suplimentari. "Bancile au insa tendinta sa ocoleasca aceste reguli. Ele vor sa para prietenoase cu clientii si sa nu-i faca sa se simta neconfortabil cand vad atata supraveghere si securitate in jur", sustin oficialii.

Seful NYPD, Ray Kelly, s-a intalnit recent cu Asociatia Bancherilor din New York cu care a discutat masurile ce trebuiesc luate pentru a intari securitatea la institutiile bancare.