Seful administratiei prezidentiale de la Kiev, Viktor Baloga, a declarat ca Viktor Iuscenko a renuntat la ideea organizarii de alegeri parlamentare anticipate. Intr-un interviu acordat canalului ucrainean de televiziune ITCV si citat de Kommersant, Baloga a precizat ca problema alegerilor a devenit, la ora actuala, o „chestiune secundara”.

„Nu va fi niciun scrutin. Presedintele nu are nevoie de alegeri, cand ordinea de zi este dominata de o problema atat de mare cum este criza economica”, a spus el. Potrivit afirmatiilor sale, mai intai parlamentul trebuie sa adopte bugetul pe 2009 si sa-si aleaga un speaker.

„Pe primul plan se afla consolidarea organului legislativ, a fortelor politice, pe doi adoptarea pachetului de proiecte de legi vizand formarea bugetului pe anul viitor si abia pe locul trei vin alegerile si functiile”, a explicat Baloga.

Expertii cred ca, dupa ce si-a motivat refuzul aducand in discutie necesitatea economisirii de mijloace financiare, presedintele Iuscenko si-a asigurat sansa de a juca pe criza financiara si de a-si prelungi presedintia cu cativa ani buni. In opinia analistilor, aceasta manevra poate fi aplicata si in cazul prezidentialelor care, folosind aceeasi scuza, pot fi amanate, scrie Kommersant.