Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, se pregateste sa anunte luni numele altor trei membri ai echipei sale, intre acestea figurand si cel al senatorului de New York, Hillary Clinton, in functia de secretar de stat, au precizat surse din tabara democrata, preluate de CNN. Analistii sustin ca numirea fostei Prime Doamne in fruntea diplomatiei americane ar putea inchide prapastia dintre ea si Obama, dupa lupta pe viata si pe moarte pe care au purtat-o pentru nominalizarea Partidului Democrat la Casa Alba.

Obama va anunta luni, la Chicago, alte trei nume din echipa sa prezidentiala. In afara lui Hillary Clinton, presedintele ales intentioneaza sa confirme pastrarea lui Robert Gates in fruntea Departamentului Apararii, precum si sa-l numeasca pe generalului (rez.) Jim Jones in postul de consilier pe probleme de securitate nationala.

Pentru a elimina orice obstacol din calea numirii sotiei sale ca sef al diplomatiei americane, Bill Clinton a fost de acord sa faca publice numele tuturor celor care au sponsorizat fundatia sa, Clinton Global Initiative (CGI), incepand din 1997 pana in prezent.

De asemenea, fostul presedinte va refuza, de-acum inainte, orice donatie facute de vreun guvern strain si nu va mai organiza in strainatate reuniuni ale CGI.

O numire asteptata

In urma cu o saptamana, presa americana a citat surse democrate care sustineau ca Hillary Clinton a acceptat propunerea presedintelui ales, Barack Obama, de a ocupa functia de secretar de stat. "Este pregatita sa preia aceasta functie", a declarat atunci o sursa pentru New York Times.

Hillary Clinton a luat aceasta decizie dupa discutii cu Barack Obama pe tema rolului sau ca sef al diplomatiei si a planurilor sale in ceea ce priveste politica externa.

Mai multe surse afirmasera recent ca echipa de tranzitie a lui Obama a verificat activitatiile fundatiei lui Bill Clinton, pentru a se asigura ca programele de asistenta, in valoare de milioane de dolari, pentru Africa nu reprezinta un conflict de interese. Liderii democrati au afirmat insa in repetate randuri ca numirea lui Hillary nu va fi obstructionata de activitatile fundatiei fostului presedinte.

Surse din Partidul Democrat declarasera anterior ca Hillary Clinton ar urma sa fie nominalizata pentru aceasta functie, insa un anunt oficial era asteptat dupa data de 27 noiembrie, cand peste Ocean s-a sarbatorit Ziua Recunostintei.

"Doamna Secretar de Stat"

Analistii sustin ca numirea fostei Prime Doamne in fruntea diplomatiei americane ar putea inchide prapastia dintre ea si Obama, dupa lupta pe viata si pe moarte pe care au purtat-o pentru nominalizarea Partidului Democrat la Casa Alba.

Analistii sunt de parere ca instalarea fostei Prime Doamne in Administratia Obama ar putea avea efecte benefice asupra unitatii partidului, afectata din cauza disputelor intre sustinatorii lui Hillary si cei ai presedintelui ales.

In plus, Hillary este cunoscuta pentru munca sa internationala in problemele drepturilor omului si a femeilor, iar numirea sa ar putea usura eforturile lui Obama de a reface legaturile cu aliatii SUA din intreaga lume.

Hillary Clinton va prelua functia de secretar de stat de la Condoleeza Rice, care a ocupat timp de 4 ani fotoliul de sef al diplomatiei americane.