Celebrul film SF Minority Report, in care oamenii erau arestati inainte de a comite o infractiune, ar putea deveni realitate in Marea Britanie: camere video de supraveghere care ar putea avertiza autoritatile inainte ca infractiunea sa aiba loc sunt deja amplasate pe strazile batranului Albion.

Camerele alerteaza operatorii asupra comportamentelor suspecte, precum actiunile de panda, oameni care se furiseaza sau care dau tarcoale unor locuinte sau obiective economice, scrie dailymail.co.uk. Orice persoana surprinsa in astfel de ipostaze ar putea fi obligata sa-si explice comportamentul in fata fortelor de ordine.

Decizia autoritatilor alimenteaza insa temerile ca societatea britanica devine din ce in ce mai controlata. In prezent, exista deja 4,2 milioane de camere video care supravegheaza locurile publice.

Grupul pentru libertati civile Liberty se declara sceptic fata de acest proiect: "Aceasta tehnologie SF hollywoodiana adusa in parcarile noastre nu va fi niciodata la fel de eficienta ca prezenta efectiva a politistilor pe strazi", a declarat un purtator de cuvant al grupului.

In prezent, astfel de camere, amplasate in locuri publice, sunt testate de primaria din Portsmouth.

Computerele analizeaza comportamentele suspecte

Doi oameni se intalnesc la coltul
unei strazi. Pregatesc o infractiune?
Foto: Daily Mail
Computerele sunt programate sa analizeze miscarea oamenilor sau a vehiculelor din imaginile transmise de camere. In cazul in care un comportament este considerat suspect, computerul alerteaza operatorul uman.

Acesta verifica din nou imaginile si - daca le considera un potential pericol - avertizeaza politia.

"Sistemul este echivalentul unui paznic de noapte al secolului XXI dar, spre deosebire de paznici, aceste camere nu clipesc, nu iau pauza si nu se plictisesc niciodata", explica un reprezentant al primariei.

Pericolul principal al acestui sistem este ca oameni nevinovati ar putea fi obligati sa isi explice comportamentul in fata politiei, desi nu au facut nimic rau.

Un barbat ii inmaneaza un
obiect celuilalt. Operatorul este alertat.
Foto: Daily Mail
Nick Hewitson, directorul Smart CCTV, care a creat aceasta tehnologie, nu considera insa ca sistemul incalca dreptul la viata privata.

"Desi mai avem mult pana la Minority Report, acest sistem este un pas mai aproape in prevenirea infractiunilor. Sistemul nu poate insa decide daca un barbat asteapta o femeie sau se pregateste sa comita o infractiune. Ramane in sarcina operatorului uman sa decida acest lucru".