Cel putin 155 de persoane, intre care zece cetateni straini, au fost ucise si alte 327 au fost ranite la Mumbai (fostul Bombay), in exploziile in serie care au vizat, miercuri seara, mari hoteluri din orasul indian, potrivit ultimului bilant dat publicitatii si citat de France Presse.

UPDATE 9: Luptele dintre fortele de ordine indiene si teroristii au continuat si in noaptea de vineri/sambata. Potrivit AFP in acest moment singurul loc in care se mai dau lupte este Taj Mahal-ul unde s-ar mai afla doar trei extremisti. Reprezentantii poltiei sustin ca au reusit sa detecteze explozibilul din zona de conflict si sa-l dezamorseze. Seful Garzii de securitate Nationala a declarat ca operatiunile pentru securizarea Taj Mahal-ului se vor termina in curand.

UPDATE 8: Fortele speciale indiene continuau, vineri seara, luptele impotriva islamistilor in Mumbai, la doua zile de la atacurile sangeroase de miercuri.

Comandourile fortelor speciale lupta pentru a prelua controlul asupra orasului, dar situatia se mentine confuza, chiar daca politia a anuntat sfarsitul operatiunilor la hotelul Oberoi/Trident.

In jurul orei 18,00 GMT, nu se cunostea exact cati atacatori se mai aflau in libertate si nici cati ostatici erau retiunuti inca de islamisti.

UPDATE 7: Numarul total al mortilor a ajuns la 155 - un italian, un britanic si doi americani figureaza printre cei zece cetateni straini care si-au pierdut viata in Mumbai, potrivit unui bilant publicat de CNN. Numarul ranitilor a ajuns la 327.

Un oficial indian a declarat ca 11 atacatori au fost ucisi si unul capturat viu. 14 politisti au murit in confruntarile cu islamistii.

In prezent, Marea Britanie investigheaza o serie de rapoarte care afirma ca o parte dintre atacatori erau de origine britanica.

UPDATE 6: Interventia fortelor speciale indiene la centrul cultural evreiesc din Mumbai, unde islamistii retinusera mai multi ostatici, s-a incheiat. Potrivit informatiilor furnizate de un diplomat israelian, cinci ostatici evrei au fost ucisi.

UPDATE 5: Armata indiana a lansat vineri un atac cu grenade asupra hotelului Taj

Mahal din Mumbai, intr-o zona in care se ascund unul sau mai multi teroristi. Patru grenade au fost lansate de armata indiana, potrivit unui fotograf AFP.

Dupa atac, au urmat focuri de arma care au dispersat ziaristii aflati in zona. Un cameraman AFP a fost impuscat in picior si a fost trasnportat la spital.

Fortele de ordine au descoperit in hotelul Taj Mahal explozibili capabili sa provoace "daune majore". Cel putin un terorist se mai afla in hotelul indian.

"Cel putin un terorist, maxim doi" se afla inca in hotel, a declarat A.N. Roy, seful politiei din Maharashtra, precizand ca, potrivit informatiilor existente, toti ostaticii au fost eliberati.

UPDATE 4: Autoritatile indiene au preluat controlul asupra Hotelul Oberoi/Trident, care era ocupat, de miercuri seara, de extremistii islamisti, a afirmat un responsabil militar, dupa o interventie a fortelor de securitate.

UPDATE 3: Ministrul indian al Afacerilor Externe a declarat vineri ca elemente din Pakistan sunt responsabile pentru atacurile islamistilor de la Mumbai.

Seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, a afirmat insa ca guvernul de la Pakistan nu este impicat in atentatele de la Mumbai, chiar daca teroristii ar putea proveni din acest stat.

Kouchner a subliniat ca, odata cu alegerea lui Asif Ali Zardari in functia de presedinte, regimul de la Islamabad s-a schimbat si este decis sa combatra terorismul.

UPDATE 2: La 36 de ore de la atacuri, fortele de securitate continua confruntarile cu militantii inarmati in trei locatii: doua hoteluri de lux si un centru evreiesc. La Hotelul Taj Mahal au fost auzite focuri de arma si explozii. Potrivit autoritatilor locale, nu se cunoaste cu exactitate numarul ostaticilor din hotel.

UPDATE1: Agentia France Presse relateaza ca, vineri dimineata, aproximativ 30 de persoane tinute ostatice aproape 36 de ore intr-unul dintre hotelurile atacate de teroristi, au fost eliberate.

Imediat dupa atac, fortele de securitate indiene au luat cu asalt cladirile ocupate de teroristi. Elicopere militare au survolat zona din apropierea cladirii in care militantii retin in continuare ostatici si au aruncat cu rachete si cartuse fumigene, pentru a crea confuzie.

Trupe de comando au coborat pe cabluri, pe acoperis si de acolo in jos, cu grija, incercand sa evite noi victime in randul ostaticilor. Tot in Mumbai, echipe mixte formate din politisti si membri ai fortelor de securitate inainteaza precaut, din camera in camera, in cele doua hoteluri de lux atacate si ele de teroristi.

Pakistanul respinge orice implicare in atentatele teroriste

Atentatele au fost revendicate de o grupare putin cunoscuta, Moudjahidin Deccan (Mujahedinii Deccanului). Potrivit BBC, Marina militara indiana a prins doua nave comerciale pakistaneze suspectate de o posibila implicare in atacurile devastatoare din Mumbai. Navele erau stationate la nord de oras. Se pare ca teroristii au ajuns in oras la bordul unor barci rapide, coborate de pe o nava.

Intre timp, Pakistanul neaga orice implicare in aceste atentate. Ambasadorul pakistaez in Statele Unite a declarat ca "este incorect sa acuzi pe cineva, fara o ancheta profunda". El a adaugat ca Pakistanul, ca si India, este o victima a terorismului si a reamintit ca, de nenumarate ori, tara sa a fost acuzata pe nedrept.

Teroristii vizau cetateni americani sau britanici. Politia a facut mai multe arestari

Joi dimineata, trei exploziii s-au produs la hotelul Oberoi, unde zeci de persoane sunt inca tinute ostatice in cladire.

Unul dintre martori a declarat ca atacatorii cautau persoane cu pasapoarte americane sau britanice. Se pare ca jumatate dintre oaspetii hotelului Taj Mahal erau occidentali.Barbatii inarmati cu arme automate si grenade au atacat si o cafenea, o gara si alte locuri, intr-o serie de atentate coordonate.

Politia a inceput actiuni in forta pentru a elibera ostaticii si pentru a-i gasi pe teroristi. Noua atacatori au fost ucisi, zece arestati, iar politia a retinut inca trei suspecti.

Autoritatile au cerut populatiei sa ramana in casa nefiind excluse si alte atacuri.