Parlamentul de la Bagdad a aprobat un document referitor la prezenta trupelor americane pe teritoriul irakian, informeaza BBC.

Potrivit presedintelui Parlamentului irakian, Mahmoud al-Mashhadani, documentul a fost aprobat de catre "majoritatea covarsitoare" a parlamentarilor de la Bagdad.

Potrivit acordului, trupele americane se vor retrage de pe strazile oraselor irakiene pana la mijlocul anului viitor si vor parasi complet Irakul pana la sfarsitul anului 2011.

Acordul a fost obtinut la sfarsitul unor negocieri care au durat un an, timp in care irakienii au solicitat mai multe modificari ale textului.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, presedintele George W. Bush a laudat aprobarea documentului "istoric".

Documentul a fost contestat de diferite grupari irakiene si mii de persoane au participat la proteste.

Ultima demonstratie de amploare a avut loc saptamana trecuta, cand mii de irakieni au protestat la Bagdad impotriva acordului de securitate cu Statele Unite. Demonstratia a fost organizata la solicitarea clericului siit Moqtada Sadr, care se opune oricarui acord cu Statele Unite.

Mandatul ONU pentru trupele internationale aflate in Irak expira la sfarsitul lui decembrie. Daca mandatul nu va fi reinnoit sau daca acordul de securitate nu ar fi fost ratificat, operatiunile militare ale trupelor internationale ar fi trebuit sa fie suspendate.