FBI a avertizat marti autoritatile new-yorkeze ca membri ai retelei teroriste al-Qaeda au discutat posibilitatea de a ataca mijloacele de transport in comun din metropola, relateaza AFP.

Politia federala a facut referire la "informatii necoroborate, dar plauzibile, potrivit carora al-Qaeda ar fi discutat posibilitatea de a ataca mijloacele de transport in comun din New York", a declarat Amy Kudwa, purtator de cuvant al departamentului american pentru securitate interna, confirmand o informatie difuzata de canalul de televiziune CNN.

"Nici FBI si nici departamentul de securitate interna nu detin informatii specifice care sa confirme ca acest complot a depasit stadiul unui simplu plan", a adaugat Kudwa.

Deocamdata, nivelul de alerta terorista nu a fost marit.

Oficialul american a avertizat insa ca pasagerii mijloacelor de transport in comun din marile orase s-ar putea confrunta, in perioada urmatoare, cu o prezenta sporita a fortelor de securitate in metrouri si in trenuri.

Potrivit avertizarii transmise de FBI fortelor de securitate locale, discutiile dintre membrii al-Qaeda au avut loc la sfarsitului lunii septembrie si faceau referire la atentate kamikaze sau la explozibili amplasati in metrouri sau in trenuri.

"Din motive de precautie, departamentul politiei din New York (NYPD) a majorat efectivele de securitate in transportul in comun. Se intampla destul de frecvent ca departamentul sa primeasca informatii de amenintare si sa-si ajusteze echipele de interventie in consecinta", a precizat, intr-un comunicat, Paul J. Browne, director adjunct al NYPD.

Intarirea masurilor de securitate vine si pe fondul sarbatorii Zilei Recunostintei, care atrage multimi imense la New York, unde magazinele ofera foarte multe discounturi.