Oficialii chinezi au decis sa amane un summit cu UE, planificat pentru 1 decembrie, din cauza faptului ca pesedintele francez Nicholas Sarkozy intentioneaza sa se intalneasca cu Dalai Lama, informeaza BBC. Decizia guvernului de la Beijing este criticata de analisti europeni.

Franta se afla in prezent la presedintia UE.

Sarkozy a anuntat ca se va intalni cu liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, la 6 decembrie, in orasul polonez Gdansk.

Un purtator de cuvant al MAE chinez a afirmat ca "ne opunem oricarui contact intre liderii straini si Dalai Lama". Guvernul de la Beijing declarase anterior ca Sarkozy risca sa piarda "castigurile obtinute cu dificultate" in relatiile cu China daca se va intalni cu liderul tibetan, pe care oficialii chinezi il acuza ca incearca sa destabilizeze tara.

La summit-ul de saptamana viitoare, organizat la Lyon, urma sa participe si premierul chinez Wen Jiabao.

UE a precizat intr-un comunicat ca "a luat nota si regreta decizia Chinei" insa va continua "sa promoveze parteneriatul strategic pe care il are cu China, in special intr-un moment in care situatia mondiala economica si financiara necesita o cooperare stransa intre Europa si China".

La randul sau, Francois Godement, directorul Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR) - Asia Centre in Paris, a declarat ca decizia Chinei este "fara precedent" in relatiile bilaterale iar "actiunea agresiva" a guvernului de la Beijing a fost favorizata de divergentele intre statele europene.

Un alt expert al ECFR din Londra, John Fox, a afirmat ca decizia Chinei "pune la indoiala chiar ideea ca Europa si China au o relatie strategica" iar "tacticile agresive ale guvernului de la Beijing de a dicta liderilor europeni cu cine pot si nu pot sa se intalneasca sunt categoric de neacceptat".