Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, il va mentine in functie pe secretarul de stat pentru Aparare Robert Gates cel putin inca un an, potrivit unor surse apropiate negocierilor dintre cei doi oficiali, citate de AP.

Obama ar putea face acest anunt in cursul saptamanii viitoare. Gates a raspuns de politica de aparare a Statelor Unite timp de doi ani, sub administratia Bush.

Nominalizarea lui Robert Gates, un politician moderat, strans legat de Partidul Republican si de familia Bush, va indeplini astfel dorinta lui Obama de a include un republican in Cabinetul sau.

Mentinerea in functie a secretarului de stat pentru Aparare va oferi stabilitate administratiei Obama, avand in vedere ca schimbul de putere se va efectua intr-o perioada in care America este angajata in doua razboaie.

Pastrarea lui Gates la Aparare ii va permite lui Obama o perioada extinsa de tranzitie, in care problemele militare critice vor fi lasate pe maini sigure, permitandu-i astfel noului presedinte sa se concentreze asupra crizei financiare si economice pe care o traverseaza SUA.