Un important politolog rus a declarat ca perioada de criza economica pe care o traverseaza Statele Unite ii confirma teoriile ca tara se indreapta spre colaps si ca se va destrama in sase parti, sustine Drudge Report, citand un interviu din Izvestia. Potrivit profesorului Igor Panarin, "nemultumirile cresc in America iar momentul este doar amanat de alegeri si de speranta ca Obama va face miracole. Inspre primavara insa se va vedea ca nu exista minuni".

Panarin este profesor la Academia Diplomatica a Ministerului rus al Afacerilor Externe. Primele sale declaratii pe marginea prabusirii economiei SUA au fost facute in urma cu 10 ani, in timpul unei conferinte in Australia, sustine Izvestia.

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de politologul rus:

  • Dolarul nu este in siguranta. Datoria externa a tarii a crescut precum o avalansa, chiar daca la inceputul anilor '80 nu existau datorii. In 1998, cand am facut primele previziuni, treceau de 2.000 de miliarde. Astazi, datoriile depasesc 11.000 de miliarde. Este o piramida care nu poate decat sa se prabuseasca.
  • In 2006, Canada, Mexic si SUA au ajuns la o intelegere privind aparitia unei noi monede unice in regiune. Aceasta ar putea sugera pregatiri pentru inlocuirea dolarului. Hartiile de 100 de dolari care au inundat lumea ar putea fi pur si simplu oprite din circulatie sub pretextul ca teroristii le falsifica si ca trebuie inlocuite.
  • Economia americana deja se prabuseste. Din cauza crizei financiare, trei dintre cele cinci banci, cele mai mari si mai vechi de pe Wall Street, au incetat sa existe iar doua dintre ele se afla la limita supravietuirii.
  • America nu va mai fi autoritatea de reglementare la nivel mondial. Doua tari ar putea sa-si asume acest rol: China, cu rezervele sale imense, si Rusia, care ar putea juca acest rol in zona Eurasia.
  • Statele Unite se vor destrama dintr-o serie de motive. In primul rand, problemele financiare se vor agrava. Milioane de oameni si-au pierdut economiile. Preturile si somajul sunt in crestere. General Motors si Ford sunt in pragul falimentului, iar aceasta inseamna ca orase intregi vor ramane fara locuri de munca.
  • Nemultumirile cresc iar momentul este amanat doar de alegeri si de speranta ca Obama va face miracole. Inspre primavara insa se va vedea ca nu exista minuni.
  • SUA se confrunta cu o scena politica vulnerabila, duc lipsa unor legi aplicabile la nivel national si se confrunta cu disensiuni intre elite.
  • SUA se vor rupe in sase parti: coasta Pacificului (unde exista o populatie chineza numeroasa), Sudul (unde traiesc foarte multi hispanici), Texas (unde creste influenta miscarilor de independenta), coasta Atlanticului (care are o mentalitate distincta fata de restul tarii), cinci dintre statele centrale (cu o importanta populatie americana indigena) si statele din nord (unde exista o puternica influenta din Canada).
  • Rusia ar putea sa ceara inapoi Alaska - pana la urma, noi le-am dat-o doar in chirie.