Presedintele ales al SUA, Barack Obama, a cerut luni adoptarea "imediata" a planului de relansare a economiei americane, care va crea 2,5 milioane de locuri de munca si va rupe "cercul vicios" al crizei actuale, relateaza AFP. "Cel mai important lucru este ca exista un consens intre economistii de dreapta si cei de stanga in favoarea unui plan major de relansare, care sa ofere unda de soc necesara pentru revenirea economiei americane", a spus Obama, intr-o conferinta de presa.

"Astazi, economia noastra este prinsa intr-un cerc vicios. Nu avem niciun minut de pierdut", a afirmat Barack Obama.

"Pietele financiare se afla sub tensiune, cumpararile de locuinte noi s-au situat, in octombrie, la cel mai scazut nivel din ultima jumatate de secol, iar numarul somerilor a crescut, recent, cu peste o jumatate de milion", a continuat el.

"Daca nu actionam rapid si cu indrazneala, majoritatea expertilor estimeaza ca putem pierde milioane de locuri de munca in cursul anului viitor", a adaugat Obama.

"Stim ca nu va fi usor, ca nu vom reusi sa rezolvam problemele intr-o singura zi, ca avem nevoie sa reunim cele mai bune minti ale Americii si asta incerc sa fac in alcatuirea echipei mele de consilieri economici", a adaugat presedintele ales al SUA.

Barack Obama a avertizat insa ca, desi industria de automobile este vitala pentru SUA, guvernul nu va oferi "un cec in alb" daca marii jucatori ai pietei nu sunt de acord asupra transformarii, pe termen lung, a acestei industrii.