Presedintele ales al SUA, Barack Obama, a confirmat luni nominalizarea lui Timothy Geithner in functia de secretar al Trezoreriei si a lui Lawrence Summers in cea de director al Consiliului economic national de la Casa Alba, anunta AFP.

In varsta de 47 de ani, Geithner detine, in prezent, functia de presedinte al bancii centrale a New York-ului si de vicepresedinte al comisiei monetare a Federal Reserve.

Stralucit dar discret, Geithner este unul dintre principalii artizani ai masurilor exceptionale adoptate de Fed in incercarea de a depasi actuala criza: planul de salvare a bancilor si multitudinea de inovatii puse in practica de banca centrala si de Trezorerie pentru a anihila contractarea pietei creditului.

Secretarul Trezoreriei va avea ca principala sarcina gestionarea planului de relansare a sectorului financiar, in valoare totala de 700 de miliarde de dolari, votat in octombrie de Congres.

Fostul secretar al Trezoreriei din perioada administratiei Bill Clinton, Lawrence Summers, in varsta de 53 de ani, ex-presedinte al Trezoreriei, a fost numit director al Consiliului economic national.

Din aceasta postura, Summers va fi principalul consilier economic al presedintelui si va coordona politica lui Barack Obama in domeniu.