Premierul Rusiei, Vladimir Putin, i-a cerut luni presedintelui ales al Statelor Unite, Barack Obama, sa renunte la proiectul de amplasare a scutului antiracheta in Europa de Est, avertizand ca, in caz contrar, Moscova isi rezerva dreptul de a oferi un "raspuns adecvat", relateaza AFP.

"Acest proiect vizeaza potentialul strategic al Rusiei si nu ne putem permite sa nu raspundem de o maniera adecvata", a declarat Putin, la Sankt Petersburg, in cadrul unei conferinte de presa.

"Daca noua administratie americana se va abtine de la amplasarea elementelor de aparare antiracheta in Polonia si in Cehia, problema masurilor de retorsiune nu se va mai pune", a spus el.

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a estimat luni, la Lima, ca Barack Obama ar putea fi deschis in privinta unei noi abordari a problemei amplasarii scutului antiracheta pe care Statele Unite doresc sa-l instaleze in Europa de Est.

Medvedev declarase, in data de 5 noiembrie, ca Rusia va amplasa rachete Iskander in regiunea Kaliningrad, enclava ruseasca inconjurata de tari europene, pentru a neutraliza elementele scutului antiracheta american.

Intr-o declaratie acordata joi cotidianului francez Le Figaro, presedintele Rusiei a propus "abandonarea deciziei de amplasare a rachetelor in Kaliningrad, daca noua administratie va decide si ea sa abandoneze sistemul antiracheta".